Metastázy v mozečku

Dobrý den, chtěla bych poradit ohledně léčby otce (65.let). V roce 2015 mu byl diagnostikován neuroendokrinní nádor mediastinu. Nádor po 6. chemoterapiích zmizel. Ozářky bohužel otec odmítl. Nyní se řeší další "nádory". Viz níže závěr : Paní doktorka nyní doporučuje radioterapii -30 dávek. Otec měl navíc před cca měsícem mozkovou mrtvici. Následky po mrtvici nejsou naštěstí rozsáhlé (mírná necitlivost v jedné ruce, a mírný pokles koutku) Otec je celkem vitální, chutná mu, myslí mu to, ale ozářek se moc bojí (ochrnutí, demence apod. ), má strach, že ho ozářky zničí. Zatím má čas na rozmyšlenou 2 týdny. Cca za 10 dní má jít na chirurgii, ohledně nezhojené rány po vyšetření (v ráně zůstaly zbytky chirurgického materiálu – rána pořád teče), které absolvoval ještě před chemoterapiemi. Zvažujeme, co je pro otce nejlepší. Zda podstoupit radioléčbu (nádor je prý blízko pohybového centra) a nebo zda v tomto případě není lepší žít s nádory bez vedlejších účinků radioléčby. Bohužel nedokážeme posoudit rizika bez léčby radioterapie. Samozřejmě nám jde o to, aby se otec uzdravil. V horším případě jde otci o co nejdůstojnější dožití, pokud je to bez léčby vůbec možné. Závěr: Metabolicky aktivní ložisko maligního vzhledu v S1/2 levé plíce, dále dvě metabolicky aktivní metastázy v mozečku. Metabolicky aktivní infiltrát v oblasti stěny hrudní vlevo charakteru lokálně invazivního růstu metastatického procesu. Infitrace v místě zevního okraje disku L2/3, v.s. rovněž metastatického původu. Závěr onkoložky : C800 zhoubný novotvar, primární lokalizace neznámá

Odpověď odborníka:

Milá Ivano, chápu Vás i Vašeho tatínka, rozhodování je opravdu těžké, laik si vlastně vůbec nedokáže představit k čemu se má rozhodnout a k čemu to vše může vést... Ale já nevím, zda jsem vše stran tumoru dobře pochopila - co mu vlastně chtějí zářit- všechna jednotlivá ložiska ? Mají v plánu ozařovat mozeček a současně i ložiska v plíci a v oblasti páteře ? Úplně se mi tato indikace nezdá, protože onemocnění v tuto chvíli rozhodně není lokalizované a ozáření jednotlivých ložisek je sice ovlivní, zastaví, ale co se děje v jiných částech těla, to záření již neovlivní a otázkou času je, kdy se objeví další ložiska. Zde postup nutno zvážit opravdu individuálně s přihlédnutím na bližší specifika nádoru a především i na preference Vašeho tatínka. Tedy s touto otázkou zkuste znovu za ošetřujícím onkologem, jak si představuje celkové zajištění organismu, že pravděpodobně nyní nejde pouze o již vzniklá ložiska, ale ať on Vám jednoznačně vysvětllí svůj léčebný plán a vyhlídku. Držím palce!!!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: