Methotrexát

Dobrý den, v rámci své léčby užívám už rok methotrexát, poslední půl rok v dávce 55mg/týdně. Přináší dlouhodobá léčba methotrexátem v této dávce nějaká rizika? Děkuji moc za odpověď. Jana

Odpověď odborníka:

Při pravidelných kontrolách je riziko nežádoucích účinků z dlouhodobé léčby nízké. Možnými riziky léčby jsou např. poškození jater (proto Vám lékař pravidelně vyšetřuje "jaterní testy"), zánět plic (methotrexátová pneumonitida - proto musíte lékaři sdělit, pokud začnete trpět kašlem), změny v krevním obraze (je nutné kontrolovat pravidelně krev), poruchy imunity, horečka, slizniční vřídky, vyšší riziko poškození plodu při případném těhotenství, u mužů poruchy plodnosti atd. Riziko vzniku nádoru po delší léčbě metotrexátem se zdá nízké. Kromě kontrol existují i další opatření, jak předcházet nežádoucím účinkům léčby, např. zdravá životospráva, vyvážená strava, užívání listové kyseliny dle doporučení, atd.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: