Metličkové žilky u dětí

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Dceři 6 let se začali dělat metličkové žilky v obličeji. MUDr. na cévním nás odkázal na dětskou doktorku, že se musí vyjádřit nejdříve ona, dětská doktora sdělila, že se nejedná o nic závažného a pokud to chceme řešit máme jít na kožní. Z počátku měla dcera vidět jen pár žilek (nic velkého) bohužel jsme byli teď týden u moře a poměrně dost se jí to po návratu zhoršilo (přisuzuji to asi sluníčku). Chtěla jsem se zeptat, jestli existuje něco na podporu žil (rutin mi na cévním nedoporučili, že nemají dobré zkušenosti, že by něčemu pomáhal) pouze odstranění sklerotizací. Jedna paní mi doporučila Triancinolon, že to kdysi na stejný probém pužívala její dcera, ale co jsem koukala na internetu, používá se tato mast spíše na jiné kožní problémy :o(. Je nějaká možnost u dětí tento problém alespoň zmírnit, předejít většímu nárůstu metličkových žilek ? Předem děkuji za ochotu !

Odpověď odborníka:

1) Sklerotizace v obličeji se vůbec nesmí dělat. 2) Triamcinolon je silný kortikosteroid, který do obličeje a navíc u dítěte nepatří. Obecně kortikoidy tyto stavy zhoršují, takže nechápu, jak vám to někdo mohl doporučit. 3) Jediné řešení vidím v pozdějším věku v ošetření cévním laserem. 4) Žádná celková léčba nepomáhá.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: