Metypred a sarkoidoza ii. stupně

Dobrý den, po recidivě plicní sarkoidozy II. st. mi byl předepsán Metypred 32mg/den. Chtěla jsem se zeptat, jestli mám nasadit dietu, abych nepřibírala? Při poslední léčbě (Prednison - začínala jsem na 40mg/den) jsem přibrala 14kg a váha se pak těžko dávala dolů. Podle lékařky mám užívat Metypred (32mg/den) měsíc - od 1.2. 2013, ale kontrolu mám až 8.3. 2013, můžu po těch 28-30 dnech dávku již snížit třeba na 24mg/den? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobry den, jestli tomu rozumim dobre, nyní máte recidivu, nebo jste měla redicivu sarkoidosy? Obávám se, že Vám nemúžu dát jednoznačnou odpověď, neznám Vás předchozí stav a bylo by to ode mne nezodpovědné. Obecně bych se k léčbě vyjádřila nasledovně: před zahájením léčby je nutné vždy zvážit, zda stav a rozsah onemocnění vůbec léčbu vyžaduje, či nikoliv. Samotná léčba totiž může někdy přinést větší diskomfort než onemocnění. Zásadní otázkou před zahájením léčby je, zda je ohrožena funkce postiženého orgánu (plic)' natolik významně, aby měla léčba svoje opodstatnění a profit z léčby převážil nežádoucí účinky léků. Někdy se podávají kortikoidy, konkretne methyprednisolon v tzv.bolusu, není dobré si vysazovat svevolně, hrozí riziko zhoršení za určitou dobu. Léčba musí mít předem určený rozpis a řád. S pozdravem a držím palce Dr.Čápová

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: