Metypred v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat jaká je bezpečná dávka Metypredu v těhotenství. Usilujeme o miminko, je mi 33 let a zaléčuji hladiny autoprotilátek (Sjogrenův syndrom), které mohou souviset s prodělaným potratem. Mám nasazen Metypred 16 (po 2 týdnech 12, poté 8). Ve zprávě mám uvedeno: S kortikoterapií je třeba počítat po celé těhotenství. Nemůže Metypred ovlivnit negativně těhotenství? Jaká je bezpečná výše užívání v průběhu těhotenství? Můžeme usilovat o těhotenství i v týdnech kdy budu užívat Metypred 16? Děkuji vám za odpověď a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Bezpečná dávka Metypredu v těhotenství bohužel neexistuje. A rozhodně by se kortikoidy v prvním trimestru neměly užívat vůbec a pokud ano, opět, nikoliv v dávce 16mg metypredu..... Pokud užíváte kortikoidy, o otěhotnění se raději nepokoušejte a zeptejte se gynekologa či imunologa, jak plánuje jejich další podávání.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: