Migréna

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na problematiku migreny. Jsem 2 roky po porodu a rok užívám hormonální antikoncepci.Jednou jsem měla silný záchvat migreny, bolela mě půlka hlavy, měla jsem zrakovou auru, bylo mi na zvracení. Lékař mě poslal na EEG a na CT hlavy, ale nic se nezjistilo. Byl mi naordinován Rosemig.Občas mám takové stavy, že mě bolí např. kořen nosu nebo jedno oko.Někdy mě od toho začne bolet i hlava.Pokud mě bolí hlava, tak vydrží bolet i 3 dny,někdy mi rosemig nepomůže. Občas mám při bolení hlavy zase pocit, že již bolest odchází, ale potom např. udělám rychlý pohyb a ucítím silný tepající tlak v hlavě a bolest se vrátí. Chtěla jsem se tedy zeptat, čím je vlastně migrena způsobena a jak si při záchvatu pomoci,třeba jinak než léky-bylinky,atd. A ještě by mě zajímalo, zda zmiňovaná bolest kořene nosu,či oka také souvisí s migrenou. Mockrát děkuji za odpoveď. Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hormonální antikoncepce není při migrénách vhodná, zkusila bych jiný způsob antikoncepce. Mnoho pacientů má vyzkoušeno, že pokud si při auře ( to je když migréna začíná a projevuje se zatím např. pouze výpadkem zorného pole) vezme lék proti bolesti ( někdy stačí i obyčejný Brufen či Aulin), migréna se zastaví. Vlastní podklad vzniku migrenózního záchvatu není dodnes zcela jasný. Existuje více teorií, ale žádná není vyčerpávající. Dnes se obecně přijímá teorie „spouštěče“ v mozkovém kmeni, který při podráždění vyvolává regionální změny prokrvení v mozkových plenách a změny v koncentracích mediátorů, což vede k místním edémům, sterilnímu zánětu plen a dráždění nervových zakončení. Snížení průtoku pod jistou hranici vyvolá příznaky aury. Vrozená je pouze náchylnost ke vzniku záchvatů, jak tomu nasvědčují pozorování častého výskytu onemocnění v rodinách. Zmiňované bolesti mohou s migrénou souviset.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: