Migrena

Dobry den,prosim vas vie algeziolog pomoct od migren? Pretoze chodim na neurologiu a tam mi predpisali triptany..pocula som o algeziologoch ze vedia namiesat lieky na migreny,tak zvazujem ktore lieky maju menej NU ci triptany alebo liek od algeziologa. Moje migreny su na hormonalnej baze to je spustaju sa pred cyklom,sem tam cez cyklus a cca v strede cyklu. Prosim vas co by ste odporucila? Este mi bola poradena hak jednozlozkova brat je vkuse ze to by mohlo zmiernit migreny ale neurolog mi to zatrhol ze to neucinkuje,preto ma zaujima vas nazor co odporucate nasadit. Dakujem za radu;-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v prvé řadě závisí na četnosti migrén a na efektu triptanu. Pokud jsou migrenosní záchvaty více jak 3x do měsíce více, připadá v úvahu profylaktická léčba - tedy léky, které berete pravidelně - možností je více, v našich podmínkách řeší spíše neurolog, který zvolí optimální lék. Podáváají se antiepileptika, antidepresiva či beta blokátory. Není li úspěšná léčba jedním typem, lze léky i kombinovat. K léčbě migrenosního záchvatu mimo triptanů lze zkusit voltaren rapid nebo indomatacin čípky, oba bývají v části případů efektivní. Nevím jaké léky od algeziologa máte na mysli, ale kombinace analgetik bych moc nedoporučovala. I nadužívání analgetik může migrénu zhoršit a způsobit její přechod do transformované migrény, která se poměrně špatně léčí. A kombinovaná analgetika jsou v tomto směru rizikovější. Určitě bych Vás varovala před kombinovanými léky, které se připravují v lékárně a obsahují ergotamin. Další otízkou je vhodnost aktikoncepce. Pokud je migréna s aurou, antikoncepce se nedoporučuje vůbec. zvláště u kuřaček zvyšují riziko cévní mozkové příhody. I migrénu bez aury může zhoršit asi v 1/3 případů. Pokud je podávána, je méně vhodná antikoncepce s velmi nízkým obsahem hormonů a lépe je podávat antikoncepci monofazickou. Ženy s mesntruační migrénou mohou z nasazení horm. antikoncepce profitovat, ale Vy dle vašeho popisučistě menstruační migrénu nemáte, i k dyž jisté hormonální ovlivnění je jistě možné. M. Hlavačková .

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Trpíte astmatem? Pozor na náhlé změny teplot!
Články: Trpíte astmatem? Pozor na náhlé změny teplot!
Jako "na houpačce", to je v...
Jaké jsou nejčastější důvody bolesti při sexu a jak se s nimi vypořádat?
Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Články: Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Milování většinou bývá...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Tenisový loket
Články: Tenisový loket
Počet lidí sužovaných...
Borelióza a revmatoidní artritida? Záměna možná!
Články: Borelióza a revmatoidní artritida? Záměna možná!
Dvě různá onemocnění, dvě...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: