Migrena a mr mozgu

Dobry den, asi 20 rokov trpim migrenou. Pocet silnych migren sa mi znizil na asi 3 za rok. Toto je spojene s bolestou hlavy (celova cast a jedna polovica hlavy) , zavratmi, bolestou zaludka, nevolnostou a nereagovanim na bezne analgetika. Popri tom asi 3-4 krat do mesiaca mavam akoby krcovite bolesti v spankovej oblasti bud vpravo alebo vlavo. Doslava akoby ma bolela jedna zila, ktora sa tam nachadza. Toto vsak nie je spojene s inymi tazkostami popisanymi vyssie a obycajne analgetika zvycajne zaberu. Mam problem aj s krcnou chrbticou. Poslednu silnu migrenu som dostal po tom, co som mal asi na 10 min. hlavu vytocenu na jednu stranu. Nedavno som prvykrat navstivil neurologa. V domneni, ze mam typicke priznaky migreny som cakal adekvatnu liecbu. Neurolog ma vsak poslal na MR mozgu a MRAG. pricom v sprievodke je napisane, ze vysetrenie ziada na vylucenie expanzivnych zmien a cievnych anomalii. Dostal som strach, ci sa lekar potrebuje iba uistit v diagnoze, alebo tieto priznaky pripisuje nejakemu vaznejsiemu ochoreniu. Je bezne, aby sa migrena dokazovala MR vysetrenim? Pred asi 10 rokmi som navstivil neurologa a tomu stacilo na potvrdenie diagnozy EEG a nejake ambulatne testy (rovnovaha a pohyb a ovladanie ruk pri zatvorenych ociach a pod.). Ani neviem, ci vobec na to vysetrenie mam ist. Este k tej chrbtici. Lekar udava asymetriu v postaveni ramien naznac. skolioza, lateroflexie v C chrbtici volne, tonus trapezov vyssi, vystupy nn. okcipit. na tlak nebolestive. Samozrejme, ze odvtedy, co som sa dozvedel, ze mam ist na MR ma hlava boli nonstop. Okrem casu ked spim, alebo ked som zamestnany inou cinnostou a nemyslim na to, co ale v poslednej dobe nie je tak casto. Vopred Vam dakujem za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Udávané potíže jistě mohou být hlavně migrenou. Ta je také závislá na řadě vlivů a stavu organismu- spánek naopak nevyspaní, hladovění, ostré jídlo atd. Hojné užívání léků hlavně klasickým analgetik ji může tzv transformovat, může mít i jinou podobu, objevovat se i jiné typy než klasické záchvaty. Analgetika posléze u migreny pomůžou jen částečně a dokonce další bolest hlavy přivolají. Léčba je tedy specifická, jiná než u jiných bolestí, např pohybového aparátu. Také se migrena může ale kombinovat i s jinými typy bolesti hlavy- tzv lustrová, obyčejná tzv cévní. Také často s bolestmi krční páteře. Migrena vede často k reflexním blokádám páteře a ty opět mohou migrenu zhoršovat. Existují různé typy léků na akutní záchvat , ale i na tzv profylaxi, kdy se léky podávají v delší kůře stále aby se stav upravil. I když je neurologický nález při vyšetření normální a migrena se zdá poměrně typická, je běžné, že Vás při dlouhodobých potížích, které se nelepší, ev se přidá jiný typ bolesti, pošle na i třeba kontrolní zobrazovací vyšetření hlavy. Např zmíněné MRI. Není třeba se obávat a vyšetření klidně pro jistotu absolvovat. Dále bych doporučil léčbu tzv. Triptany při záchvatu v kombinaci s Indomethacinem v čípcích. Zmíněnou profylaxi na několik měsíců- osvědčují se léky i se skupin antiepileptik / i když pochopitelně migrena nemá s epilepsií nic společného/ např některý valproát. Zaměření na krční páteř je také vhodné. Stejně tak i psychorelační metody, uvolnění psychiky. Přístup by tedy měl být komplexní, včetně životosprávy. Zdravím dr Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x