Migrena s aurou - viac ako 60 minut

Dobry den, prva migrena s aurou sa mi objavila, ked som mala 12 r. Odvtedy sa migrena kazdy mesiac opakuje, vacsinou vsak bez aury alebo vyrazneho obmedzenia. Asi 2x rocne mavam silnu migrenu, kedy mi trpnu aj koncatiny. A prave cez vikend sme boli s priatelmi na vylete, kde som vecer zacala mat vypadky v zornom poli a zacala mi trpnut prava ruka. To asi po 30 minutach prestalo, no nedostavila sa ziadna bolest. O 4 dni na to, cize vcera, mi prislo rano v praci zle - zacala som znovu zle vidiet a zacala mi trpnut ruka s tym, ze sa pridavalo uz aj brnenie pier a mala som problem rozpravat. Akoby som si nevedela na niektore slova spomenut. Isla som teda na vysetrenie na neurologicku kliniku, kde sa na mna pozreli taki mladi lekari a skonstatovali, ze to prejde. Bohuzial, aura ani po 3 hodinach neprestavala, naopak, zhorsovala sa a citila som az necitlivost v ramene. Odviezla som sa teda na pohotovost do Nemocnice v Motole, kde mi urobili odber krvi (bola som nedavno chora) a dostala som kapacky. Cely ten cas mi bolo stale na odpadnutie, tep asi 140/min., tk 115/60 a neustale presuvanie brnenia. Uprimne som si myslela, ze je to uz moj koniec... Nastastie, po tych kapackach mi bolo asi do 2 hodin dobre, no po tom vsetkom som sa citila uplne vycerpana a neschopna. Rano nasledujuci den som isla na kontrolu k zastupujucej neurologicke, ktora sa uplne vydesila, ze som tu auru mala velmi dlho a ze nabuduce mam uz po 45 minutach utekat na pohotovost, lebo mozem mat mrtvicu :( Mohli by ste mi povedat, ci je to normalne, dostat z takejto migreny (kt. je vacsinou viazana na cyklus) az mrtvicu?? Som z toho este stale vycerpana a navyse ma tato sprava uplne znepokojila a bojim sa dalsieho mesiaca... Neviem si predstavit, ze budem raz niekde na cestach v zahranici a nieco taketo sa mi stane :( Podotykam, ze som nikdy nebrala hormonalnu ATK, nefajcim, alkohol velmi vynimocne... Momentalne uzivam sertralin 100 mg, rosemig a magnosolv. Dostala som po vcerajsku aj tzv. cipky endomitacin (vraj proti aure). Dakujem za Vasu odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel mate komplikovanou migrénu s nebo bez aury, léčbu určuje neurolog, u kterého jste sledovaná, v úvodu je možné ovlivnit Indometecinem nebo triptany. Vyjímečně může vzniknou migrénozni statut, při kterém může dojít k malému poškození mozku, což klinicky odpovídá ictu , po tak protrahovaném záchvatu by jste měla mít vyšetření MR mozku

MUDr. Eliška Klímová
MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie-EMG s.r.o.

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Články: Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Každý starostlivý rodič...
Scintigrafie skeletu
Články: Scintigrafie skeletu
Scintigrafie (scinti...
Růstové grafy ukážou
Články: Růstové grafy ukážou "budoucnost"
Růst a jeho sledování patří...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: