Migréna se zrakovou aurou

Už 2 roky mám migrénu se zrakovou aurou. Byla jsem na eeg vyšetření a bylo vše v normě. Migrénu mám 3 krát do měsíce a mívám silné bolesti až závratě. Léky mi zaberou až tak za 4 hodiny. Vyzkoušela jsem plno léku co mi předepsal neurolog,ale nezabírají mi. Chtěla bych se Vás zeptat jestli bych neměla třeba trvat na CT vyšetření nebo očním,nebo ty silné bolesti hlavy jsou typické pro migrénu? Mám obavy aby to nebylo něco horšího než migréna. Pan doktor mi říkal, že by mi doporučil nějakou udržovací léčbu,prý bych brala léky pořád,ale do toho se mi moc nechce Myslíte že bych měla trvat na tom CT nebo se nemám obávat? Děkuji moc za odpověd

Odpověď odborníka:

Pro migrénu je typický charakter bolestí, většinou bolí polovina hlavy, bývá přecitlivělost na světlo případně na hluk, člověku je na zvracení a někdy zvrací. Závratě mohou a nemusí být, stejně tak aura může a nemusí být. Bolesti bývají tak silné, že člověk bez terapie není schopen nic dělat, musí si jít lehnout do klidu a tmavé místnosti.
Léčí se buď jednorázově léky v době záchvatu nebo pravidelnou profylaktickou léčbou. Z jednorázových léků lze využít Indometacinové čípky nebo dělané čípky ze směsi látek (fenobarbital, ergotamin, coffein). Jsou-li neúčinné předepisují se klasické léky proti migréně ze skupiny triptanů jako Naramig, Rosemig, Sumatriptan apod. Jsou velmi drahé, balení 6tablet stojí cca 600kč, mají i svoje nežádoucí účinky. Působí opravdu jen na typickou migrénu, na bolesti hlavy smíšené nebo jiného typu již nezaberou. Nevím co z toho jste vyzkoušela. Další možností je několikaměsíční pravidelná každodenní profylaktická (preventivní) léčba. Rozhodnutí o tom, jaký typ léčby zvolíte je na Vás.
Nedílnou součástí terapie migrény je i správná životospráva. Škodí alkohol, ale i čokoláda, nevhodný je stres, nedostatek spánku, dlouhé sezení před PC atd. Nestačí brát jen léky, je třeba upravit i denní režim, vyvarovat se provokujících faktorů.
Nechcete-li užívat léky, můžete zkusit akupunkturu.
Standardem při vyšetření migrény by mělo být vždy EEG a CT nebo MRI mozku. Většina lidí s migrénou mívá normální EEG. Pokud by jste měla nějaké vážné onemocnění, během těch 2let by se jednak již rozhodně více projevilo a i na EEG by byly patrné změny. Přesto by se dnes pro jistotu mělo u mladých lidí provádět i CT nebo MRI mozku. Měla by jste o toto vyšetření svého neurologa požádat, pokud Vám stanovil diagnozu migréna.
Přeji příjemný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: