Migrény a rehabilitace

Dobrý den, od puberty mám skoliózu. Od VŠ trpím na migrény (bez aury, ale silné jednostranné bolesti hlavy.. Asi před čtyřmi lety jsem chodila na rehabilitaci, po které se mi problémy výrazně zlepšily, cca na 2 roky. Bohužel jsem ale pravidelně necvičila a jelikož mám sedavé zaměstnání (pc, auto), problémy se vrátily. V poslední době mě hlava bolela téměř denně. Znovu jsem tedy začala chodit na rehabilitace (hrudní, bederní páteř, masáže šíje). Podle fyzioterapeutky mám ochablé svalstvo podél bederní páteře, čímž zatěžuji oblast ramen a šíje, a z toho ty bolesti hlavy. Vždy, když mám migrénu či slabší bolest hlavy, bolí mě úpony na krku na stejné straně jako hlava (většinou v rovině pod ušima) a většinou rozpoznám i místo, odkud problém vychází - někde (různě) ve svalu v oblasti šíje nebo lopatky, opět na stejné straně. Četnost bolesti jednotlivých stran těla a tím pádem hlavy je asi stejná. Střídá se to, jednou levá, poté pravá, nepravidělně. Migréna následuje téměř vždy po tom, když si "něco" v této oblasti zad "natáhnu", třeba při špatném pohybu, jednostranné námaze apod. Rehabilitace mi zrovna skončily. Cvičím předepsané cviky každý den, ale bohužel se mi problémy zhoršily. Fyzioterapeutka mi k tomu úsečně řekla pouze to, že by to bolet už nemělo, když mi to kombinovali s masážemi. Víc to nebyla ochotná řešit. Může být zhoršení způsobeno tím, že je to nyní podrážděné a časem si to sedne? Nemám třeba cvičit místo denně zatím jen 2x týdně? Jsem z bolestí hlavy již opravdu vyčerpaná a jelikož silné bolesti musím řešit léky, mám i z toho velmi špatný pocit. Mám vydržet a cvičit dál a na výsledek ještě počkat nebo to řešit jinak? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Opravdu nelze doporučit "cvičte dál", byť bez cvičení, opakovaného a pravidelného nemáte šanci. Cvičení samo o sobě však nestačí. Asi by bylo vhodné najít jiného fyzioterapeuta, ne všichni poznají, že je problém , který léčí opravdu vyřešen, ne každý Vám dokáže doporučit ty správné cviky, protože pro každého jsou třeba jiné, v jiné funkční fázi u stejného člověka také. Navíc nestačí pouze fyzioterapeuticky léčit pouze krční páteř, je třeba zlepšit statiku pánve a soulad, nejen svalový v celém těle. Ideální by bylo nyvštívit lékaře, který se věnuje "aktivní fyzioterapii". Ten by byl navíc schopen zjistit, zda přece jen není příčina bolstí jinde a event. doporučit i vyšetření Váš popis vypadá na problematiku funkční, dlouhodobě zanedbanou( nejen nedostatečným cvičením).Při správné léčbě fyzioterapeutické , současně s cíleným cvičením však bolesti musí zmizet! Pozval bych Vás do své pražské nebo brněnské poradny, nevím, zda to není příliš z ruky, pojišťovny navíc neplatí většinu péče...

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pseudoefedrin – cukr i bič
Články: Pseudoefedrin – cukr i bič
Každý lék může být za...
Podpůrné aktivity pro dobrý spánek
Články: Podpůrné aktivity pro dobrý spánek
Nespavost trápila už naše...
Mykózy – jedno z nejčastějších gynekologických onemocnění žen
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kaloba: rostlinný lék, který vás znovu vrátí do formy!
Články: Kaloba: rostlinný lék, který vás znovu vrátí do formy!
Znáte nejčastější důvod...
Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Články: Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Jedná se o rozšíření žil...
Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání
Články: Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání
Trávíte v nočních hodinách...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Endometrióza (3. díl)
Články: Endometrióza (3. díl)
Endometrióza bohužel nemůže...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: