Migrény, cévy

Dobrý den, mám dotaz, který se týká migrén a možnosti porušení cév v mozku. Aby byl můj dotaz pochopitelný, uvedu zde v krátkosti svou situaci. Má matka zemřela před 3 lety náhle na disekci aorty, kdy již nebylo možné cokoli dělat. Její matka (má babička) zemřela ve svých 50ti letech na nedomykavost mitrální chlopně. Matčin bratr (můj strýc) prodělal za svůj život 2x pneumotorax (první již jako dítě, druhý ve věku kolem 20ti let, stále žije). Má matka trpěla za svého života migrénami, které ji vyřazovaly z normálního života na celý den. Nikdo jiný v rodině ani nemá tušení, co slovo migréna obnáší. V mém případě migrény začaly asi od 12ti let (dnes je mi 26), nejdříve jen jedna za několik měsíců, postupem času se migrény objevily častěji. Nikdy jsem u nich nezvracela a jejich délka nepřekročila 12 hodin. V posledních 5 letech se objevovaly častěji, jejich délka se prodlužovala. V posledním roce nabraly jak na síle, častosti, tak i na délce. U naprosto každé migrény v posledním roce po několika hodinách záchvatu zvracím (většinou několikrát s časovými odstupy) a po zvracení záchvat trvá dál beze změny či úlevy, průměrná doba trvání jednoho záchvatu u mě trvá minimálně 24 hodin a 98 % migrén se týká levé poloviny hlavy, žádná analgetika přitom nemají smysl. Toto pro mě až neuvěřitelné zhoršení migrén ve všech směrech mě donutilo vyhledat neurologickou pomoc, takže problém již řeším i s pomocí lékaře. Měla bych také dodat, že jsem nikdy neprodělala žádný úraz, nikdy jsem se neléčila se zdravotními problémy. Jsem v podstatě naprosto zdravý člověk. Jen v dětství mě trápilo samovolné krvácení z nosu. Můj dotaz je následující: Je možné, že se v naší rodině vyskytuje např. dědičná porucha pevnosti cév či tkání (s přihlédnutím na uvedené zdravotní problémy z matčiny strany rodiny), při které díky záchvatu migrény, kdy bolest je silně pulzující, může dojít k prasknutí cévy v mozku a následnému krvácení do mozku? Mockrát děkuji za odpověď. Jitka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byste měla nějakou výduť (aneurysma) v mozku -zjisí se ale vysoce specializovaným vyšetřením a pokud vím,to se preventivně nedělá,je extrémně drahé..., k prasknutí dojít může i jindy než při migréně - ale je zbytečné se extrémně obávat. Léčení migrény by mělo záchvaty zmírnit, léčba cévních nemocí (aterosklerosy a jiných) také ochranuje cévní stěnu. Vy ale žádnou prokázanou další nemoc cév nemáte, migrenosní záchvaty se dají s ůspěchem léčit, pokud by se nezmírnily cca po 6 měsících klasické léčby u neurologa, je dobré navštívit "vyšší pracoviště" /existují spec. poradny pro bolesti hlavy, při velkých nemocnicích, jistě bude nějaká i ve vašem okolí/, kde by provedli podrobnější diagnostiku a nasadili ůčinnější léky. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: