Milování, antikoncepce a epilepsie

Chtěla jsem se zetat. S přítelem jsem uz skoro rok a ještě jsme se nemilovali. Problém je v tom, ze ja nechci, mám epilepsii a bojim se, ze bych mohla otěhotnět. Nechci spoléhat jen na kondom a antikoncepci nesmím a ani bych do sebe dalsi prasky nervala. Přítel to respektuje, snaží se to pochopit. Tak mi prosím pomozte. Je nějaká šance jak by jsme se mohli milovat bez strachu, že by se mohlo něco stát?.. děkuji

Odpověď odborníka:

Jsou ještě další možnosti, které v kombinaci s kondomem minimalizují riziko otěhotnění. Jedná se o milování se pouze v neplodných dnech (z uvedených možností nejméně spolehlivé, ale riziko otěhotnění jistě snižuje, a nevyžaduje další pomůcky, viz dále), přerušovaná soulož (kdy partner vytáhne penis z pochvy před tím, než dojde k ejakulaci - při neporušenosti kondomu snižuje rizik otěhotnění k nule, ale je trochu náročnější pro partnera), používání spermicidního krému (pozor ale, aby nepoškozoval kondom..). A hlavně lze s gynekologem probrat možnost zavedení nehormonálního nitroděložního tělíska (jako pomocnou látku proti otěhotnění obsahuje měď nebo zlato; účinnost je srovnatelná s hormonálním tělískem a mezi nežádoucí účinky patří především možné zesílení krvácení).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: