Minoxidil před operací

Užívám přípravek na vlasy obsahující 5% Minoxidilum (Regaine, Belohaire..) a chystám se na rhinoplastiku v plné anestezii. Jedná se o celkem silnou chemikálii ovlivňující rytmus srdce a byly zaznamenány případy umrtí koček po kontatku s touto látkou. Nicméně léčba minoxidilem se nesmí přerušovat. Kolik dní před operací bych měl s aplikací přípravku skončit a jak dlouho po můžu operaci začít? Děkuji

Odpověď odborníka:

Toxický efekt minoxidilu, či spíše jeho vliv na srdce, je dán jeho silným účinkem na kardiovaskulární systém a to značným poklesem krevního tlaku. Pokud se tento přípravek podává na kůži, systémově se vstřebá 1-2%. Čili při 5% roztoku je maximální dávka 2ml, to je 100mg minoxidilu a z toho se vstřebá 1-2mg, přičemž maximální povolená dávka pro člověka je 100mg na den, to co se vstřebá je jedna setina této dávky. POkud se se srdcem neléčíte, nemusíte léčbu přerušovat, stačí na to upozornit anesteziologa, ale závažnější problémy se s největší pravděpodobností neobjeví. Eventuální problémy jako pokles krevního tlaku či tachykardie jsou dobře zvladatelné běžnými farmaky, které musí mít každé anesteziologické pracoviště k dispozici.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: