Minoxidil před operací

Dobrý den, užívám přípravek na vlasy obsahující 5% Minoxidilum (Regaine, Belohaire..) a chystám se na rhinoplastiku v plné anestezii. Jedná se o celkem silnou chemikálii ovlivňující rytmus srdce a byly zaznamenány případy umrtí koček po kontatku s touto látkou. Nicméně léčba minoxidilem se nesmí přerušovat. Kolik dní před operací bych měl s aplikací přípravku skončit a jak dlouho po můžu operaci začít? Děkuji!

Odpověď odborníka:

Množství minoxidilu, které se vstřebá při zevním použití, je jen minimální. Při běžném užívání dle doporučení (a není-li porušena kůže zánětem nebo jinak) se není třeba bát žádných celkových nežádoucích účinků. Při opravdu extrémním předávkování by se dalo očekávat pouze snížení krevního tlaku. Arytmie častá po minoxidilu rozhodně není. Údaji o úmrtí koček bych se neznepokojoval, různé živočišné druhy mohou reagovat na léky zcela odlišně. Myslím si, že by mělo postačovat, abyste neaplikoval Regaine těsně před operací (např. jeden den), po operaci můžete - domnívám se - začít užívat Regaine opět bez prodlevy.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: