Mirena a myom

Dobrý den, je mi 37 let a mám 2 děti (19 a 11). Před měsícem na pravidelné preventivní prohlídce mě lékař zaskočil informací, že krvácím. Já sama žádné problémy nepociťovala, ani jsem nešpinila (na spodním prádle jsem neměla žádné stopy). Udělal mi stěr, vyšetřil mě ultrazvukem a pozval si mě na kontrolu za měsíc. Nyní jsem po kontrole, na které mi sdělil, že cytologické vyšetření je v pořádku, při vyšetření zjistil, že stále mírně krvácím (opět bez špinění a stop na spodním prádle) a že mám na děloze myom (velikost mi neřekl). Já sama v posledních čtyřech měsících pozoruji silnější menstruaci než obvykle, zvětšující se menstruační bolesti (ale ne nesnesitelné). Mezi cykly občasné špinění projevující se spíše jako hnědý hlenovitý výtok a občasné bolesti v podbřišku. Užívám HA Yaz. V minulosti jsem vystřídala několik preparátů (Cilest, Harmonet, Regulon, Mercilon, Anteovin - při výskytu cyst, Depo-provera - po ní jsem téměř půl roku střídavě špinila a krvácela). Vždy mi byly vyměněny pro špinění uprostřed cyklu. Nyní mi lékař doporučuje nitroděložní tělísko Mirena. Prý by mělo mít dobý vliv na mé problémy, tedy na špinění uprostřed cyklu a je vhodné při výskytu myomů. Dal mi čas na rozmyšlenou, tak bych se chtěla zeptat, zda je toto tělísko pro mě vhodné, a pokud ne, tak jakou formu antikoncepce byste mi doporučovala zvolit a jak postupovat při mých problémech. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Mirena je vhodná u žen se silným menstruačním krvácením, neboť snižuje intenzitu tohoto krvácení, a také, jak řekl váš lékař, snižuje výskyt krvácení uprostřed cyklu. Vhodná je při výskytu myomů, neboť právě ženy s myomy častěji trápí problémy se silným krvácením či nepravidelným špiněním. Avšak nevyřeší samotný myom. Stejně tak je doporučena i u bolestivé menstruace, která může být podmíněna také výskytem myomů. Je třeba dodat, že efekt Mireny se může dostavit postupně během několika měsíců. Mirena je mezi ženami oblíbená.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: