Mirena bolest

Dobry den. Mam zavedenou Mirenu 5 let (za 3 mesice by bylo vyndani) a posledni 4 dni bolesti bricha vpravo a v oblasti konecniku pri dosedu na zadek. Gynekologicka prohlidka pomatem,UZ bez nalezu. Nabery KO,HCG,CRP - v poradku. Chirurgicka prohlidka bez znamek NPB pouze per rectum - okoli klidne, tonus normalni, idagace nebolestiva ale velice bolestive reaguje na tlak na cervix a RV septum. Zpet na gynekologii - pri vysetreni vaginalne nereaguje bolestive na cervix. Proto po desinfekci extrahovano telisko Mirena. Doporuceni boraxove globule, po odmenstruovani jina forma HAK. Dnes po vyndani mirna bolest celeho podbrisku a pri dosedu na zadek jiz nemam tak velkou bolest ale mirne jeste ano. Chci se zeptat na vas nazor - myslite ze uvedene bolesti pri dosedu byli zpusobene teliskem? A proc byl cipek pri gynekologickem vysetreni bez bolesti a per rectum velice bolestivy? Poznaly by se nejake zmeny na cipku pohledem nebo UZ? Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, problém není v čípku, ale v překrvených či namožených vazech, na kterých je čípek zavěšený. Ty mohou být překrvené při zánětu, ale daleko častěji při prochladnutí, např. střídání teplot v práci, sedavém zaměstnání a poruchách statiky páteře a pánve obecně. Rozdíl v chirurgickém a gynekologickém vyšetření mohl být způsoben tím, že gynekolog s čípkem nehýbal a tím neprotáhl výše zmíněné vazy na rozdíl od chirurga. Teoreticky může být i endometrioza RV septa, ale při Mireně málo pravděpodobná. Souvislosti bych hledal jinde nežli v Mireně, a až po vyloučení všeho ostatního bych reflektoval tělísko jako příčinu.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: