Mix autoimunitních nemocí ( ar, crioglobulimenie, syndr. sjögren) a methotrexat

Po 12 letech užívání Plaquenilu mi lékař naordinoval Metotrexat. Mám velké obavy z jeho vedlejších účinků. Vím, že je vysoce toxický a mám strach, že by mohl ovlivnit můj lymfatický systém (otec zemřel na leukémii a maminka dělala 10 let chemoterapii na Lymfom Non Hodgkin) a tak bych spadla z louže do bláta. Na těle však už nemám snad ani jeden cm 2, který by mě nebolel a šíleně to působí na můj každodenní život. Mám jinou možnost? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě Váš lékař zvážil změnu léčby, bohužel neznám Váš zdravotní stav, laboratorní výsledky, takže nemohu posoudit vhodnost léčby. Váš lékař určitě zná i Vaši rodinnou anamnézu, kde se vyskytli nádorová onemocnění . existují i další možnosti léčby autoimunitních onemocnění - např. biologická léčba, ale ne každý pacient je pro ni vhodný a má taky svá rizika. Svěřte se s Vašimi obavami Vašemu ošetřujícímu lékaři, je důležité abyste léčbě věřil, abyste věděla na co si dát v průběhu léčby pozor a pokud by se vyskytli vedlejší účinky léčby, tak abyste je rozeznala.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: