Mnoho léku

Dobrý den pane doktore mužete mi prosim poradit, léčim se s Ulcerozní kolitidou, Hypothyreozou, Uzkostnou depresivní poruchou beru léky Acacol čípky, Loseprazol, Euthyrox75, Wellbutrin,Sorbifer, brala jsem Prothiaden kterej jsem před cca 3 týdny vysadila místo něho beru Dogmatil a nyní jsem dostala na noc i Trittico, mám trombofilní stavy beru i Antikoncepci Belara a chtěla jsem se zeptat zda se tyto léky mohou nějak ovlivnovat, mám jakou dobu každodenní bolesti hlavy, unava ta taky trvá dlouho, ale co mě nejvíce trápí je, že se poslední cca 4 měsíce nadměrně potim, příčina nebyla zjištěna, ale dle doktoru to muže bejt antidepresivama, jenže já tenhle stav měla už před změnou antidepresiv, měla jsem jich několik, protože mi nezabírají. Každej doktor mi na nějaký nález předepíše léky na tu dotyčnou věc, vědí jaký jiný léky beru, ale asi nikdo neuvažuje nad tim jestli tolik léku nemá na moje tělo špatný vliv. Díky moc za odpověd

Odpověď odborníka:

Léků opravdu užíváte mnoho. Váš postřeh, že každý odborník nasadí na nějaký nález ve svém oboru nový lék, je oprávněný. Bohužel s trvalým užíváním Asacolu, Losperazolu, Euthyroxu a Sorbiferu asi nepůjde moc změnit. K diskusi je další užívání psychofarmak (Dogmatil a Trittico) - bolesti hlavy a únava po nich možné jsou, nadměrné pocení také. V každém případě doporučuji ještě vyšetření krevního tlaku a novou kontrolu hladiny hormonů štítné žlázy, což může vést ke zjištění častějších příčin nadměrného pocení. Přikládám odkaz na užitečnou brožuru, kde se dozvíte hodně o úzkostné depresívní poruše, i o způsobech, jak si pomoci i jinak než léky. Doporučuji při příští kontrole na psychiatrii se informovat na možnost psychoterapie, bývá často účinná. Pak by bylo možné Vaše léky redukovat nebo změnit za lépe snášené. http://www.lundbeck.com/upload/cz/files/pdf/Brozury/Smisene_uzkostne_depresivni_poruchy.pdf

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: