Mnohočetná alergie, průjem, kolonoskopie

Dobrý den, prosím o radu. Asi před půl rokem mi začaly otékat oči a dělat se mi zánět očí i víček, zároveň se mi zhoršil ekzém (několik let na prstech a předloktích) a rozšířil se na celé ruce, paže, krk, kolena a postupně na celý obličej. Byla mi zjištěna slabší alergie na mléko. Protože se stav nelepšil ani po vysazení mléčných výrobků a začaly mi i trávící problémy z vlastní iniciativy jsem si zaplatila a nechala udělat testy na 92 základních potravinových alergenů, zjistila jsem, že mám těžkou alergii na mléko a veškeré mléčné výrobky, vyhýbám se i laktóze obsažené např. v běžných léčivech, dále mám středně těžkou alergii na vejce, kávu a lehčí na špenát a olivy. I přesto že mi obiloviny obsahující lepek vyšly negativní, lepku se vyhýbám, neboť se domnívám, že zhoršuje můj stav a držím bezlepkovou dietu. Po nasazení diety se mi pokožka i obtíže zlepšily, ne však úplně a nikdy jsem bezlepkovou dietu nevydržela držet dlouho se zdůvodněním, že mám stejně krevní testy negativní. Za toho půl roku jsem ale tou redukcí potravy zhubla 14 kg. Stav pokožky se ale i přes bezmléčnou a bezvaječnou dietu nelepší, přidaly se trávící problémy - k dlouhodobému nadýmání také průjmy, řídká mastná a žlutá stolice se zbytky tuku, pobolívalo mě břicho pod pravým žebrem a napravo od pupku. Dostala jsem akutní průjem s teplotou, který trval 1 den, měla jsem asi 10 řídkých stolic postupně jsem viděla i příměs hlenu a krve, nakonec to byla jen zelená voda. Pak byl pár dnů klid a v současné době opět klasická měkká žlutozelená stolice. Přetrvává u mě zvýšená teplota, stále kolem 37,3 jinak mě nic nebolí. V době toho akutního průjmu před pár dny mě dělali krevní testy a UZV břicha, nic moc se nezjistilo, laboratoř v normě, na UZV malý žlučníkový kamínek a cysta na pravém vaječníku. V moči jsem ale měla cukr a ketony. Byla mi doporučena kolonoskopie. Ráda bych se vás zeptala na možnou diagnózu a jaká vyšetření byste mi doporučili. Je ta kolonoskopie opravdu nutná? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Taťáno. Koloskopii bych na Vašem místě podstoupil, aby bylo jasné, že neexistuje jiná organická příčina Vašeich obtíží a také proto, jak aktuálně vypadá střevní sliznice. Další léčbu je potřeba vést ve spolupráci s alergologem a event. gastroenterologem.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: