Močový infekt ?

Zhruba před 2 roky se u mě náhle objevil nespecifický zánět moč. trubice (bez předchozího pohl. styku apod.). Na urologii jsem od pana dr. dostal Azithromycin 2x 3tbl. na 2 týdny + mastička Bactroban. V moči ani v PCR testech moči se neobjevil žádný patogen. Na prohlídce po 10 dnech ultrazvuk i uroflowmetrie, vše ok. Po několika dnech se pálení, již v menší míře vrátilo. Po cca měsíci jsem urologii navštívil ještě, ale tehdy zrovna příznaky vymizely. V následujících měsících jsem občas pociťoval stěhovavé pálení v moč trubici, již trochu více vzadu, které začalo až po ránu, po prvním vymočení, po probuzení prakticky nebylo, výtok nikdy nebyl. Občas tahání v podbřišku, nejprve jednostranné, později oboustranné, později přestalo. Také šourek byl trochu zarudlý a zvětšený (asi zvětš. nadvarlata), občas jsem pociťoval trochu bolení varlat, ne ale velké. V sedu na bobku bylo trochu cítit mírné nebolestivé zduření v tříslech. Časem také vymizelo. Poslední rok a kus cítím občas pálení (pálení nikoliv bolest) v tříslech, které pokračuje po vrchní straně stehen až ke kolenům. S tímto problémem jsem byl cca před 3/4 rokem na urologii, kde vyšetření ani ultrazvuk neodhalili žádnou potíž. Krevní vyšetření a podrobná prohlídka před 1/2 rokem u praktického lékaře také nic neodhalila. Nyní jsem byl na imunologii, kde odhalili jen nějaké infekce v zažívacím traktu Helicobacter / Yersinia e., a nějaké pouze jen hraniční hodnoty mycoplasmat. PCR vyšetření moči neg., kultivace neg. Pro jistotu jsem dostal atb. Minocyclin a Sumamed, přidal jsem Wobenzym, po měsíci užívání nenastalo prakticky žádné zlepšení. Myslím, že kdybych chtěl, mohl bych atb. užívat třeba i 3 měsíce, ale nechci si neuváženým užíváním atb zničit imunitu. Je možné, že současné potíže s pálením v dané oblasti jsou např. neurologického původu? Nebo je to nějaký post-infekční syndrom, nějaká imunitní reakce, jako by tělo reagovalo v místě již vyléčené infekce? Problémy se často objeví druhý den po ejakulaci přetrvávají např. i týden, dva týdny – možná kontrakce svalů v dané oblasti odstartují problém? Nevšiml jsem si, že by problém spouštěl nějaký stres a i po psychické stránce se cítím dobře.

Odpověď odborníka:

Zdravím Pavle... ano asi bych taky považoval potíže za reakci na proběhlý a vyléčený zánět... také některé infekce, třeba chlamydie, mohou přejít do chronického zánětu a už se jich člověk prakticky nikdy nemůže zbavit, protože jsou v tkáních a prostatě uložené tak hluboko, že nemá smysl se o to pokoušet, jen se to může projevit zánětem třeba při prochlazení, když sedneme v mokrých plavkách na studený podklad a rozjede se zánět akutní, který samozřejmě potřeba léčit je... jinak chlamydie zrovna jsou tak rozšířené, že je má prakticky každý a celkem s tím nic nenaděláme a většina lidí s tím vůbec žádné potíže nemá... takže bych na vašem místě asi nic neřešil, ale choďte na preventivní prohlídky, sledovat prostatu a samozřejmě i ten šourek nechat vyšetřit občas na urologii ultrazvukem... nic lepšího asi nevymyslíte, samozřejmě při nějakých změnách a potížích či výtoku běžte na vyšetření hned, díky, pěkný den

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Doplnění | Od: Pavel | 22.9.2016 23:01
Pane doktore, velmi děkuji za
rychlou odpověď. K doplnění obrazu
bych přidal, že pálení se objevuje
pouze v sedě, v klidu. Ve stoje nebo
při chůzi prakticky není patrné.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Alergie na slunce
Články: Alergie na slunce
S časem dovolených a...
Kašel: příznak kouření, nebo bronchitidy?
Články: Kašel: příznak kouření, nebo bronchitidy?
Pokud jste silný kuřák...
Bolesti hlavy: poznejte jejich příčinu, (nejen) kvůli léčbě
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Klimakterium
Články: Klimakterium
Klimakterium je období...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: