Mocovy mechyr

Dobrý den, pani doktorko. Chci vám poděkovat za vaši radu, byla jsem znovu u lékaře, zaplatila jsem si privátní kliniku v zahraničí, nasledovaly stejná vyšetření jako v ČR: sono ledvin a močového měchýře, kultivace moče na ureplazma a chlamýdie, odběry krve a znova vše negativní. Nasadily mi atb - doxycycline 200mg 2krát denně, bez efektu. Zapoměla jsem vám minule napsat, když jsem byla v ČR na výtěry z močové trubice, tak se ukázal stafylokok, ale neukázal citlivost a lékař mi řekl, že ten problém není z toho. Pálení pokračuje celý den, ale už to pálí i při močení, dřív to pálilo jen po vymočeni. Nevím, co mám už dělat, lékaři na mě koukají, jako kdybych si vymyslela. Je to už víc jak tři měsíce, vlastne beru nepřetržitě už šestý atb a nic. Chtěla bych se zeptat, myslíte, že by to mohl dělat ten stafylokok? Před třemi měsíci, jak už jsem psala, se mi ukázal akútní zánět v krvi, ale teď je to v pořádku. Omlouvám se, že vás otravuji, ale opravdu nevim, co mám dělat. Přemýšlím, že odjedu zpátky do ČR, ale vím, že budou nasledovat stejná vyšetření a budou zase negativní. Nemůžu přece s tím pálením a neustálým nucením na toaletu žít věčně, omezuje mě to ve všem a nedá se to už vydržet. Prosím, poraďte mi, případně kdybych vás mohla navštívit. Děkuji mockrát za váš čas a radu, s pozdravem MILADA.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Milado. Negativní vyšetření na ureaplazmata ještě neznamenají, že danou infekci neproděláváte - jsou totiž obtížn vyšetřitelná. V nejasných případech se taky přistupuje k vyšetření DNA baktérie v krvi ( finančně náročné vyšetření, ale vysoce senzitivní). V případě chlamýdiových a ureaplazmatických infekcí je terapie opravdu svízelná - hlavně v tom, že se zapomíná na součastnou terapii sexuálních partnerů pacientek. K přenosu infekce dochází při styku, a i když se Vy léčite správným antibiotikem a Váš parnter ne, tak Vás znovu nakazí. Důležité je léčit oba partnery najednou - součastně ve stejnou dobu. V průběhu léčby se taky doporučuje sexuálně abstinovat- ureaplazmata jsou totiž životaschopné ještě i třetí den po zahájení terapie antibiotikem. Pokud se u Vás toto zanedbalo, tak je nutné u Vás terapii zopakovat a léčit i Vaeho partnera (postačí azitromycin 500mg po dobu 3 dnů). Nemyslím si, že Vaše potíže vyvolává stafylokok - jde o baktérii, která se nachází běžně na kůži, je dobře citlivá na antibiotika a infekci může vyvolat pouze u jedinců s oslabenou imunitou (např. po chemoterapii, na krotikoidní léčbě a pod). Krom antibiotické léčby dbejte na dostatečný pitný režim- za den vypijte 2-3litry tekutin, dále se doporučují preparáty z brusinek či kapky z lichořeřišnice; nenoste příliš těsné spodní prádlo a kalhoty, nenoste tanga kalhotky, upřednostňujte spodní prádlo vyrobené z bavlny před synsntetikou.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: