Mohla bych mít sníženou funkci šítné žlázy?

V červnu jsem byla na odběrech krve a vše bylo v pořádku. Od září pozoruji, že jsem více unavená, ve škole usínám, hůře se mi učí, a co se týče nohou tak to taky není žádná sláva. I po sebemenším zvýšení tempa chůze, či chození do schodů či do kopce mě začnou bolet nohy(lýtka) a nemluvě o běhu. Tím pádem se rychleji unavím a je to nepříjemné. Také spozorovávám trochu rychlejí ne však závratné zvyšování váhy. Beru také hormonální antikoncepci. Babička se léčí se štítnou žlázou(snížená funkce) teta se léčí také (zvýšená funkce) a teď se začne léčit i má sestra (při odběrech krve měla zvýšenou hladinu hormonu TSh nad 6) sestřenka má také sníženou funci ale zatím se neléčí. Mohlo by se jednat o nějakou poruchu štítné žlázy?

Odpověď odborníka:

Genetické riziko rozvoje onemocnění štítné žlázy je u Vás jednoznačně přítomné, jestli a kdy se manifestuje s jistotou určit nelze.
Únava je velice nespecifický potíž, může souviset se spoustou věcí, štítnou žlázu vyloučit taky nelze.
Bolesti v lýtkách při chůzi mohou býtu cévního původu, byť na to jste dle zadaného věkového ohraničení ještě dosti mladá. Pro jistotu bych se na toto téma poradila s praktickým lékařem, aby potíže posoudil.
Pokud se Vaše obtíže budou zhoršovat, není na škodu štítnici opět skontrolovat. Myslet na ní bude nutné zejména pokud budete plánovat miminko - tady bych rozhodně kontrolu doporučila ještě než se pustíte do pokusů o početí.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: