Mohu být těhotná?

Můj první dnešní dotaz zněl: "Dobrý den, měla bych dotaz ohledně antikoncepce.V minulém měsíci jsem vynechala ve druhém a třetím týdnu antikoncepci. Ale celý měsíc jsme se s přítelem chránili navíc prezervativem. Nyní jsem dva dny po dokončení menstruace,tudíž beru druhý prášek z platíčka, ale dnes jsem měla pohlavní styk (již bez prezervativu). Je vše v pořádku? Nemají dvě vynechané tablety z předešlého cyklu vliv na dnešek?Beru antikoncepci Chloe."...odpověd znela,že pokud probehl menstruační cyklus v pořádku o tehotenství se nejedná. Ale nekde jsem slyšela,že pokud jsem zcela vynechala 2 tablety z předešlého plata nástup normálního účinku(aniž bych se ještě musela chránit prezervativem)je až od 8.dne užívání z nového plata.Ty dve tablety jsem vynechala z toho důvodu, že jsem ještě v cyklu předtím musela užít dvakrát dvě tablety v jeden den,jelikož jsem mela zažívací potíže.Tudíž jsem to v minulém cyklu chtěla vyrovnat,abych nemela nedostatek aktivních tablet a nevzala si je vůbec(proto jsme se chránili prezervativem).Poté menstruace normálne začala a nyní jsem tři dny po jejím skončení,ale v úterý jsem mela pohlavní styk(již beru normálne antikoncepci),ale už bez prezervativu. Ještě jednou dekuji za odpoved!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při chybě v užívání antikoncepce ve třetím týdnu užívání se jako nejlepší způsob doporučuje nevynechávat 7 denní pauzu (či vynechat užívání neaktivních tablet) a začít rovnou s užíváním aktivních tablet z dalšího platíčka. V minulém cyklu jste zcela jistě neotěhotněla, jelikož jste s partnerem užívali navíc kondom a menstruace se dostavila zcela v pořádku. Nyní bych vám doporučila využívat alespoň 7 tablet z nového platíčka, než se budete moci opět spolehnout na antikoncepční účinek hormonálních tabletek. Zcela 100% nyní po styku těhotenství vyloučit nemohu, nicméně pravděpodobnost otěhotnění je zcela minimální.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: