Mohu být těhotná.?

Vím že to neni akutní dotaz ale trapí mne to dlouho prosím o radu odborníka léčim se na endokrinologii beru léky ..v inekci genotropin, v tabletách euthyrox 100 , hydrocortison 10 mg a také mam léky na hormony ženské proveru 5mg a estrofem 1 mg abych dostávala ms. vždy tři týdny estofem pak čtvrtý týden estrofem +proveru mojě gynegoložka mi řekla že bez léku bych nemohla fungovat ale táké mi řekla že kvůli hydrocortisonu už vůbec nepřipadá k uvahu abych otěhotněla že by to bylo veliké riziko že to proste nejde ani to je jasné že bych musela jít na umělé oplodnění proto se vás chci zeptat jeslti to přeháněla nebo opravdu s těmito léky nemám šanci mít děti..? prosím vás o radu sem bezradná a nechci se svěřit svému edokrinologovi asi by se mi vysmál děkuji mnohokrát petra.

Odpověď odborníka:

Nevím, jaká je Vaše základní diagnóza. Problém v těhotenství bych viděla v případě, že máte nějakou dědičnou nemoc, kterou byste měla předat potomkovi, resp. by mohla znamenat jeho ohrožení, resp. sama o sobě svým charakterem vylučuje Vaší možnost otěhotnět.
Pokud jste dobře hormonálně zaléčená, tj absolvovala jste normální pubertální vývoj, máte dobře vyvinutou dělohu, v těhotenství bych jen kvůli nutnosti hormonální substituce problém neviděla.
Jak jste psala, musela by jste na to jít nejspíš cestou IVF, tam by Vás na těhotenství připravili ze stránky pohlavních hormonů. Euthyrox pro těhotenství není problém, jen se mírně navyšuje, to samé platí pro Hydrocortison. Jen Genotropin by jste v těhotenství musela vysadit.
Jak jsem ale uvedla v úvodu, nevím, o jaký základní problém se jedná.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: