Mohu mít angínu pokud nemám křční mandle?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu mít angínu pokud nemám krční mandle. Bolí mě na levé straně místo kde krční mandle byla, pokud si ono místo vytřu vatičkou je mírně cítit.Bolest jee při polykání , jinak v podtatě ne. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, můžete. Mandle neboli tonsily jsou pouze součástí tzv. mízního Waldayerova okruhu, tj. po jejich vynětí ostatní mízní (lymfatická) tkáň tohoto okruhu zůstává na místě (což je v pořádku, stráží vstup do hrdla před infekcemi a ostatními cizorodými působky). Ale zbylá lymfatická tkáň už Vám nezpůsobí takové potíže, jaké působily zduřelé mandle (problémy s polykáním, dýcháním, opakované nebo chronické infekce).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: