Mohu si vyléčit nitrooční tlak bez používání kapek do očí?

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se se s Vámi poradit, zda bych mohla zkusit vysadit oční kapky Xalacom a Azopt a zkusit alespoň půl roku užívat vitamíny B, konopný olej a jiné potraviny, které snižují tlak v oku? Jsem obézní - Vážím 100 kg a měřím 175cm. Má vliv váha také na tlak v oku? Pomohlo by také cvičení? (V mládí jsem měla lehký úraz oka - dostala jsem úder loktem do pravého oka). Mám v něm přerušený nerv. Jsem krátkozraká. Mám na každém oku dvě dioptrie. Dostala jsem od paní doktorky Amslerovu mřížku. Jedno oko žádné zvlněné čáry nevidí. Pravé oko vidí lehce zvlněnou čáru na jejím konci od černého bodu. Četla jsem nežádoucí účinky těchto kapek a docela mám strach z jejich dlouhodobého užívání. Kapu si skoro rok pravidelně. Nejsou tyto kapky nějak nebezpečné? Předem Vám děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jste léčená kombinací tří látek na snížení nitroočního tlaku (Xalacom má dvě - betablokátor a prostaglandin, Azopt je inhibitor karboanhydrázy). Každá látka má jiný mechanismus účinku a Vaše léčba je tedy intenzivní. A stejného účinku nemůžete alternativní přírodní cestou dosáhnout. Nevím, zda u Váš již došlo k poškození zorného pole, ani Vaše hodnoty nitroočního tlaku, ale už předepsaná léčba mi říká, že léčbu NESMÍTE sama nikdy vysadit. S velkou pravděpodobností by hrozilo vážné poškození zraku. Když už by jste něco takového zvažovala, na což samozřejmě máte právo, tak se domluvte s ošetřujícím oftalmologem na společném postupu - zejména častý monitoring tlaku, sledování změn pomocí OCT či HRT apd. Každý preparát může mít nežádoucí účinky, ale v tomto případě jsou následky neužívání kapek mnohem horší. Sama jste napsala, že jste příbalové informace četla, takže víte o všem co může nastat. Informační letáky totiž musí obsahovat všechna rizika. Z dlouhodobého hlediska jsou nežádoucí účinky stejné, zvyšuje se jen riziko, že se objeví změna barvy duhovky a suhé oko v důsledku aplikace konzervačních látek, které jsou v kapkách obsaženy. Pokud se obáváte nežádoucích účinků a kapání Vás obtěžuje, tak bych doporučil kontaktovat glaukomovou poradnu fakultní nemocnice ve Vašem okolí a tam zvážit operační řešení ke snížení nitroočního tlaku. Když by jste byla vhodnou kandidátkou, tak by jste po zákroku mohla kapat již jen jednu skupinu léku nebo dokonce žádnou. Ke zvlnění Amslerovi mřížky se nemohu bez podrobnějších informací vyjádřit. Obezita nemá vliv na nitrooční tlak, ale na spoustu jiných funkcí těla ano, takže pravidelné cvičení mohu jen doporučit.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: