Momentální trombóza

Dobrý den, je mi 18. let a mám po úrazu trombózu. Bohužel mám k tomu naražený meniskus, který je třeba operovat, ale nejprve doktoři chtělí vyléčit trombózu. Nevím, co tedy dělat. Hybnost mé nohy do natažení nelze, mám ji jen pokrčenou. Mohu s ní hýbat nějak víc? Nepohne se mi tromb tělem a nepoputuje dále? Beru warfarin.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z hlediska trombózy není pohyb nohou pro léčbu překážkou, pohyb typu běžné chůze je naopak vhodný. Hýbejte tedy končetinou klidně tak, jak Vám dovolil ortoped z hlediska poranění kolene (vzhledem k tomu, že udáváte doporučení léčby 3 měsíce, předpokládám, že jde o trombózu nerozsáhlou). Jinak - trombóza je závažný stav, který může vést až k život ohrožujícím komplikacím (plicní embolii - riziko záleží na rozsahu trombózy aj.) a operační zákrok je rizikem pro její zhoršení nebo navrácení - je-li tedy možné operaci odložit do řádného doléčení, je to určitě na místě. Dovolil jsem si nahlédnout i do Vašich dalších dotazů, které jste směřovala na kolegy (a musím říci, že mě trochu mrzí, že Vám tyto nejasnosti nebyly vysvětleny již lékařem, který Vaší léčbu řídí, mělo to tak být...) - možnosti jiné antikoncepce jsou, to proberte s Vaším gynekologem, pro vhodnou volbu je důležité zvážit i další detaily z Vašeho zdravotního stavu a Vaše preference (tělíska se ale bát nemusíte...) - zcela nevhodná je pro Vás do budoucna jen kombinovaná hormonální antikoncepce. Pro delší let letadlem platí v tuto chvíli totéž, co pro operaci - lépe odložit (a pokud byste plánovala delší několikahodinový let, ale i třeba obdobně dlouhou cestu autem i po po doléčení trombózy, bylo by dobře použít před cestou malou dávku léku Clexane, který již znáte - pokud by taková situace byla v plánu, konsultujte to s Vaším praktickým lékařem, který podle dalších okolností zváží nutnost tohoto opatření). Otázka, zda budete moci mít děti - ano, nemějte strach (ovšem po dobu užívání léků na "ředění krve", zejména warfarinu - v jednom dotazu uvádíte warfarin, v jednom Xarelto, což je něco jiného - je otěhotnění nevhodné, lék může mít závažné nežádoucí účinky na plod). A ohledně operace - tu je vhodné provést až po doléčení trombózy, ale i kdyby to bylo z ortopedického hlediska nutné dříve, je možné kolem operace použít k léčbě opět lék Clexane (místo těch dlouhodobých - warfarinu, Xarelta), u kterého je při vhodném dávkování riziko komplikací daných větší krvácivostí malé. Doufám, že bolesti se brzy zmírní a bude možno situaci vyřešit tak, aby se Vám ulevilo co nejdříve.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: