Monoknální gamapatie-co bude dál?

Dobrý den,mám47letého přítele,který má zdravotní problémy,ale z velké části nejasného původu.Nedávno byl na odběru krve,a dostal diagnózu č. D472-Monoklonální gamapatie neurčeného významu.Je pohublý až na kost,chodí za pomocí dvou berliček,bez nich se ani nezvedne,málo jí-dostane do sebe jen malé množství jídla-více v žádném případě,bývá mu špatně,je náladový,má špatný spánek atd.Byl na kompletním vyšetření celého organismu-podstoupil Ct,biopsii jater a navíc sezjistilo,že se zmenšuje jeho výška-z neznámého důvodu.Užívá Mirzaten a Prontoflex.Mohu se zeptat,zda je tato nemoc (údajně rozházená imunita)léčitelná,a jak,zda je nebezpečná a co se dá očekávat do budoucnosti? Moc bych prosila o rychlou odpověď-jsem celá nesvá a nervózní,mám o něj hrozný strach. Moc děkuji L.klabochová

Odpověď odborníka:

Dobrý den. laboratorní nález by se vždy měl posuzovat s klinikcým stavem pacienta, navíc neznám celé laboratorní odběry, nelze posuzovat pouze jeden z výsledků. Monoklonální gamapatie - je klinicky němý, tedy bezpříznakový a potenciálně maligní stav, vyznačující se pozvolnou, klonální a nezhoubnou proliferací plazmatických buněk, produkujících homogenní - monoklonální protein /imunoglobulin/ - může se prokázát v krvi pacientů, v moči . Je proto nutné sledování, aby se změna včas zachytila. Monoklonální gamapatie nejasného významu není v současné době indikací k nějaké léčbě, ale pouze k dlouhodobému sledování klinického stvu a hlavně hladiny imunoglobulinů a M proteinu a dalších laboratorních parametrů.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: