Mononukleoza

Dobrý den, jsem po 4 týdenní nemoci, kdy jsem měla teploty bolest v krku s obtížným polykáním celé to probíhalo jako těžší chřipka s velkou únavou. Nakonec mi z krve bylo zjištěn virus EBV údajně reaktivace. Následně i chlamydie pneumonia a mykoplazmata. Vzhledem k bolestivým a přetrvávajícím zvětšeným uzlinám jsem dostala na 7 dnů azithromycin. Je tato léčba dostatečná? Kdy se mohu zařadit do normálního života a sportovat? Poslední 4 dny se cítím dobře až na únavu. Jaterní testy jsou v pořádku od samého začátku tam nebyl žádný nález. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, důležitý je hlavně klid a to minimálně měsíc, pokud jste prodělala mononukleozu. Azitromycin lze použít jak na léčbu infekce chlamydiemi, tak mykoplazmat. Mononukleoza se léčí pouze fyzickým klidem a dietou, případně podpůrnými přípravky na činnost jater (ostropestřec).

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Orgasmus… Co to vlastně je?
Články: Orgasmus… Co to vlastně je?
Lidé jsou asi tak rozdílní...
Těhotenský test může kvůli špatnému použití ukázat falešný výsledek
LDL – „zlý“ cholesterol
Články: LDL – „zlý“ cholesterol
LDL-cholesterol patří mezi...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Změkčení stolice přináší úlevu od bolesti
Články: Změkčení stolice přináší úlevu od bolesti
Pacienty s hemoroidy a...
Šest tipů, jak udržte játra v kondici
Články: Šest tipů, jak udržte játra v kondici
Játra jsou nepostradatelnou...
Ke zdárnému hojení rány vám pomůže nejen lékař
Články: Ke zdárnému hojení rány vám pomůže nejen lékař
Také si pamatujete na dobu...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: