Mononukleoza

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem ohledně mononukleozy. Člověk z mého okolí tuhle nemoc "prodělal" a tvrdil, že ji dostal z nervů, stresu. Je možné nemoc dostat z takového důvodu? Uvedl také, že prodělal boreliozu, encefalitdu, z pokazneho ockovani. Nevím co si o tom mám myslet, protože vím, že mononukleoza se nejčastěji přenáší slinami, pohlavním stykem,..Budu vděčná za Vaši odpověď. Děkuji. Alena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, infekční mononukleóza je virové infekční onemocnění, tj,postižený se musel nakazit, sám od sebe nemohl onemocnět. Virus se přenáší např.slinami. (Pozn.prodělaná mononukleóza neznamená, že je přenašečem, nebojte.) Stres a únava s tím souvisí jen nepřímo, zvyšuje riziko, že si imunitní systém s virem neporadí tak jako zdravý organismus. Ale bez viru prostě není nákaza možná. Borreliózu nemohl dostat z očkování, protože očkování proti borrelióze dosud neexistuje. Encefalitida z očkování je také velmi nepravděpodobná, i když ve velmi vzácných případech možná je, ovšam obecně, ne dostat klíšťovou encefalitidu z očkování proti této nemoci. Reakcí na očkování, mimochodem velmi závažnou a obvykle vyžadující pobyt v nemocnici, je spíše aseptická, neinfekční encefalitida.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Preventivní prohlídka
Články: Preventivní prohlídka
Preventivní prohlídka je...
Do lázní pro zdraví kloubů
Články: Do lázní pro zdraví kloubů
Lázeňská léčba je jednou z...
Když funkci srdce přebere přístroj…
Články: Když funkci srdce přebere přístroj…
Existuje řada situací, při...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: