Mononukleoza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svoji téměř 7letou dceru. Začala letos chodit do školy, od září měla již 2 angíny,každý měsíc jednu,poprvé měla i horečky, u druhé ne, dostala pokaždé Ospen. Nyní v listopadu jsme skončily opět na pohotovosti s nateklými mandlemi, bez horečky, ale vzhledem k již 2.antibiotikám nám p.dr.řekla, že bychom to zkusily bez nich, že průběh není tak klasický na angínu, že se to může zlepšit bez atb. Dostaly jsme jen kapky na bolest v krku. To bylo v sobotu 12.11. V úterý 15.11.jsme byly u naší dětské lékařky a ta po vyšetření zkonstatovala, že jde pravděpodobně o virovou angínu. Udělala dceři i CRP, ale to měla 8, takže antibiotika nám nedoporučila. Opět jen něco na bolest v krku. Celou dobu se ale krk nezměnil, jediné co, tak že zmizely bílé povlaky na mandlích, ale jinak jsou stále nasáklé, nateklé, dcera má potíže při polykání, huhňá při mluvení, nemůže moc otevřít pusu. Má i zvětšené uzliny. Horečky nemá, max.někdy zvýšenou teplotu 37,1. Je unavená, necítí se dobře, trvá to již dlouho... V pátek 18.11.jsem volala ještě naší dětské lékařce, že krk stále bolí a ona vyslovila podezření na infekční mononukleozu, ale že tomu dáme čas ještě přes víkend a pokud to nepřejde, máme v pondělí přijít. Změna nenastala vůbec žádná, tak jsme dnes 21.11. byly opět u naší lékařky, která řekla, že je vidět, že je to stále stejné, ale že už to trvá příliš dlouho a údajně na to již nasedla nějaká bakterie, proto prý se již antibiotikům nevyhneme, změnila ale antibiotika Ospen na Klacid po 12h., prý nechce dávat penicilinová atb. V pátek 25.11. máme přijít na kontrolu, udělá dceři stěry z krku. Chci se zeptat, jestli stačí stěry z krku k vyloučení mononukleozy, příp.zda je nutné udělat ještě krevní testy. Dcera velmi špatně snáží injekce, tak mám pocit, že nám paní doktorka chce ulehčit trápení a eliminovat injekci (odběr krve), ale prý se ještě domluvíme (zřejmě by nakonec testy udělala). Pokud by testy neudělala, je možné, že by dcera mononukleozu prodělala a nepřišlo by se na to i přes udělané stěry z krku? Mohlo by to mít nějaké následky, pokud by se nemoc nediagnostikovala a přesto ji dcera měla? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Infekční mononukleosa je onemocnění virového původu,léčba antibiotiky zde tedy primárně není na místě,pouze,pokud se bakterie uplatní jako tzv.nasedající infekce.Mononukleosu prodělá většina lidí do mladé dospělosti,řada pacientů o onemocnění ani neví/má protilátky,aniž by udávala anamnesu nemoci/.Onemocnění může vést k přechodné změně jater.testů,nepřechází ale do chronicity.Doporučuje se klidový režim,kvalitní strava-to vše dcera stejně dodržuje..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: