Mononukleóza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč se nedoporučují jíst při mononukleóze ohřívaná jídla. Vždyť když uvařím jídlo prakticky bez tuku, vadí, když ho ohřeji např. v mikrovlnce? Nebo se to týká jen jídel, které obsahují tuk? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na vaši zdánlivě jednoduchou otázku by byla důsledná odpověď velmi obsáhlá. Sám pojem "ohřívané jídlo" není totiž jednoduchý a záleží nejen na způsobu ohřevu (např. mikrovlnná trouba), ale i na nádobě, v které je ohříváno a samozřejmě též na původu ohřívaného jídla. Navíc u každého ohřívaného jídla může být poněkud vyšší riziko obsahu bakterií v pokrmu. V případě, že nebudete konzumovat výhradně polotovary ohřívané v plastu v mikrovlnné troubě a pokrm bude dietně vhodný a dostatečně tepelně ošetřen v celém objemu, neobávám se, že by vám mohl zdravotně uškodit.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: