Mononukleóza?

Dobrý deň,dcéra 13r. ochorela 3.8. 2012. Údajne išlo o angínu.Príznaky boli bolesti hrdla, horúčka do 39°C, bolesť hlavy. Lekárka nasadila Zinnat, ktorý brala 7 dní. 18.8.2012 sa vysypala vyrážkami, ktoré boli svrbivé, prchavé červené mapy po celom tele a tvári.Začala brať Medrol a Dithiaden. vzali jej krv na testy, či nešlo o mononukleozu. Krvný obraz, pečeňové testy, reumatické testy- všetko bolo v norme. Dnes ešte má na tele vyrážky, ale vyskytujú sa už len sporadicky. Pomaličky vysádzame medrol a ráno berieme Cetirizín. Z krvných testov na EBV vírus hodnota Anti-VCA IgM bola 3,893 RATIO -pozitívna, Anti-EA-D IgG, Anti-EBNA 1 IgG a Anti-VCA IgG boli negatívne, ale čakáme ešte na krvný test druhého CMV vírusu). Včera ráno ju začalo bolieť na hrudi. Keďže dcéra robí atletiku, včera bola na tréningu a po behu jej strašne bilo srdce a pociťuje bolesť hrudi. Neviem,či je to vhodné. Mohlo ísť o prekonanie mononukleózy, aj keď pečeňové testy sú v poriadku? Je pravdou ,že krv bola odobratá až po niekoľkých dňoch, nie hneď na začiatku a skreslené údaje mohli byť aj kvôli antibiotikám. Je potrebné vyšetrenie aj kardio? Ako sa prejavuje zväčšenie sleziny?

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Myslím, že zbytečně pracujete za lékaře, snažíte se stanovit diagnosu. Pediatři jsou velmi pečliví a vzdělaní- jistě po zvážení všech výsledků a aktuálního nálezu rozhodnou, jak dále vysvětlit přetrvávající příznaky. Po nemoci by každopádně dcerka měla nějaký čas s tréninkem počkat..Kardiologické vyšetření by pravděpodobně spočívalo v echokardiografii /sono metoda/, stav sleziny dokáže podobně zhodnotit ultrazvuk břišní dutiny.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: