Mononukleóza

Moc prosím o Váš názor. Syn 2 roky, měl týden horečky kolem 39 stupňů. Byli jsme u naší dr a po kouknutí do krku řekla, že by to mohla být mononukleóza, udělala výtěr na streptokoka /negativní/ a dala nám antibiotika Ospen 400, po třech dnech nám na pohotovosti předepsali Cefzil a druhý den byl sice bez teploty, ale divný uplakaný a měl průjem tak nám znova na pohotovosti řekli ať vysadíme a počkáme na výtěr z krku. Horečka po jednom dni užívání Cefzilu spadla a najednou měl syn 35,5 stupňů celý den a večer opět 38,5 a vnoci byl úplně spocený i přesto, že u teplotu neměl /takový studený pot/. Měla jsem strach, že by to mohla být sepse, ale po telefonátu na pohotovosti nám řekli že ne, že to asi patří k té mononuk. A druhý den už teplotu neměl, ale stále má jen 36 stupňů už druhý den. Zdá se mi to málo, jelikož normální teplotu má tak 36,7 st. A v noci se pořád hodně potí, má úplně mokré vlásky a i tělíčko. Dnes už se zdá lepší, ale hodně pokňourává a na obličeji se mu udělaly asi 3 pupínky, takové větší. Je možné, že to vše patří k monomńukleóze i přes to, že jaterní testy vyšly dobře - v normě? čekáme na výsledky, ale prý to může být až 14 dní. Kdyby náhodou to byla angína a my jsme brali ABT pouze 3 dny, mohly by nastat nějaké komplikace? děkuji předem moc za Váš názor a přeji pěkný den

Odpověď odborníka:

Paní Lenko!
Váš příběh je poněkud zamotaný. Pokusím se ho trochu rozplést. Dítě má týden horečku 39st.C, u lékaře je pro podezření na mononukleózu proveden výtěr z krku a nasazen Ospen (penicilin). Pozn. Strep test i stěr z krku může být falešně negativní - záleží i na kvalitě odběru. Byla vyš. krev např. na CRP, krevní obraz? Penicilin se dává u tonzilitidy (angíny) kauzálně, u mononukleózy k profylaxi bakteriální infekce. Dále za 3 dny změna ATB na LSPP na Cefzil. Proč? Trvající horečka? Vysoké CRP? Další den bez teploty může znamenat buď, že zabrala ATB nebo, že již končí horečnaté období nemoci. Průjem může být po ATB i druhý den. Vysazení Cefzilu po 1-denním užívání rovněž nerozumím. Pokud neměli jistotu, že se jedná o virovou infekci. Ale to by ho předtím nejspíše nenasazovali. Pokles a opětovný vzestup teploty, může skutečně znamenat přechodný pozitivní efekt ATB, která po vysazení, které nechápu, znamenala opětovný rozvoj nedoléčené infekce - spíše bakteriální. Pocení k průběhu infekčních nemocí patří a nemusí být vždy spojené s horečkou. Normální jaterní testy mononukleózu nemusí vyloučit. Spíše je méně pravděpodobná. Pupínky na obličeji nejsou při mononukleóze typické, spíše pro tzv. nemoc ruka-noha-ústa, ale u té teploty nebývají tak dlouho. Při užívání ATB u angíny po krátkou dobu může dojít k časné recidivě onemocnění.
Asi se nedá říci, jestli bylo něco špatně nebo dobře. Do hry o zdraví Vašeho dítěte vstoupilo příliš mnoho faktorů a často se měnila zavedená léčba. Bohužel mi k pečlivějšímu průzkumu chybí podrobnější data. Možná bychom to mohli společně rozklíčovat po telefonu, kdy bych se Vás mohl interaktivně zeptat na další informace. Budete-li o tuto konzultaci mít zájem, ozvěte se mi přes kontakt na mých www stránkách. Přeji Vašemu dítěti brzké uzdravení! S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: