Mononukleoza a ha

Dobrý den pane doktore, asi před pár měsící jsem prodělala mononukleozu. Brala jsem HA Artizia (asi 2 a půl roku). Jak se píše v příbalovém letáku - hned jak jsem mohla šla jsem se na to na gynekologii zeptat. Můj gynekolog byl opravdu nevrlý pán a jediné co mi doporučil byla dražší antikoncepce (na kterou ovšem nemám a tak jsem se rozhodla vysadit). Ted bych měla dostat 1 menstruaci bez prášků a už mám několikadenní zpoždění. Jsem z toho docela nervozní, ale vím, že je to normální. No chtěla bych znát odpovědi na tyto 3 dotazy: za1. Myslíte si, že je nebezpečné brát antikoncepci při mononukleoze jakožto nemoci, která postihuje játra? za2. S přítelem jsem tento měsíc styk neměla, ale zajímá mě jaká je pravděpodobnost otěhotnění v případě, že by nějaké spermie zůstaly na prstech? (Jak dlouho přežívá spermie na vzduchu? - v rámci minut?). A za3. Kdy bych měla jít na gynekologii v případě, že se MS nedostaví? Děkuji za odpovědi. Moc mi tím pomůžete. Dítě totiž opravdu ještě neplánuju.

Odpověď odborníka:

Máte li jaterní testy v pořádku,antikoncepce bych se po mononukleloze s několikaměsíčním odstupem nebál Poměrně krátkou dobu na vzduchu, v pochvě až 4 dny Týden po očekávané menses příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: