Mononukleóza a únava

Dobrý den,promiňte,že vám opět píšu. Ve čtvrtek mi brali krev na jater. testy. V pátek jsem se dosvěděl,že je mám naprosto v normě a bilirubín 19. Že už bych prý ani ten ostropestrec nemusel tolik pít. Zašel jsem do lékárny a zeptal jsem se na tu únavu po mono. Doporučila mi Kapsle z ostropestřece 1000 mg. Prý jsou hodně silné a měli by zabrat,měla pravdu zabírají... Už se necítím denně dlouhodobě unavený,jako před tím... Ale o nic lepší to není,paní doktorka mi řekla,že je divné,že se cítím pořád unavený,že jsem tu mononukleozu měl tak slabou na kterou se přišlo hned ze začátku,že by ta únava neměla být vůbec.Tím mě dostala trochu do stresu. Tak už si nevím rady... udělá mi prý testy na boreliozu,mluvila i s primářem,který říkal,že pochybuje,že jí mám,žádné klíště jsem neměl,žádný flek na sobě nic. Pokud ne,bude pátrat dál,ale zdá se jí to už divné a mě také. Jediné co oba víme je ,že mě únava trápí od té doby,co mi bylo sděleno že mám mono. Ale jak jsem se dočetl,tak ten vir který ve mě bude do konce života není vůbec sranda,už si to beru moc do hlavy a nevím si rady. Jater. testy mám v normě,bilirubín 19,ale ta únava pořád ve mě je a nechce a nechce ustoupit. Nejvíce mě na tom děsí ta představa dlouhodobě necvičit,jsem sportovec,hodně jsem posiloval,hraju fotbal.Posilování a fotbal je můj život,bez těchto koníčků které mám už od dětství nebudu štastný. Zhubl jsem 6 kg za pouhé dva měsíce a to jsem nemusel držet přísnou dietu. Je to asi i nervama moc totiž nejím,nemám chuť k jídlu ani bavit se s někým,dlouho nespím,protože nervy mi to nedovolí,už ani učení mi do hlavy moc nejde,kvůli té únavě,která je chvilková a různo-časově přetrvávající.Mám v hlavě pořád tu nemoc.Přečetl jsem o tom x článků o mono,ale nikde jsem nenašel,že by někdo po slabé mono. byl dlouhodobě unavený,po silné mono. ano,ale ti lidé jí měli vyvrcholenou. Chtěl bych se Vás zeptat,jestli je opravdu normální být po tak slabé únavě dlouhodobě unavený? Existují na imunitu,nějaké profesionální vyšetření se kterýma by se zjistilo,proč ta únava ve mě přetrvává? Unava by měla být z oslabených jater pokud vím,které mám v pořádku,ale věřím že může být i z něčeho jiného na co nemůže ani můj doktor přijít.Nebo neznáte nějaké dobré léky,které by dokázali zbavit ůnavu,ctěl bych se ke sportu 100% vrátit,ale také jsem se dočetl,že mononukleoza se může zreaktivovat i s vysílení,tak se bojím abych vůbec posilovat mohl a ten fotbal? Děkuji za pochopení a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dotaz byl ke mě přesunut, omlouvám se tedy předem za možnou nenávaznost na předchozí odpovědi kolegů. Předně je nutné říci, že po prodělané nekomplikované mononukleóze nedochází k žádným dlouhodobým následkům a není tedy důvod k obavám z nutnosti omezit sport nějak trvale (omezení fyzické aktivity v podstatě stačí cca 2 týdny po ústupu akutních tělesných potíží, event. normalizaci laboratorních nálezů, jen u sportů s větším rizikem tupého poraněni břicha se doporučuje cca měsíc - to kvůli tomu, že slezina jako imunitně aktivní orgán je po EBV infekci určitou dobu "křehčí" a tedy náchylnější k poranění). Pokud u Vás stále přetrvává únava, je jistě na místě zvážit vyšetření na případné jiné její tělesné příčiny - ale doporučuji řešit toto stále přes Vašeho praktického lékaře, důvěřujte mu, se znalostí ostatních informací o Vašem zdravotním stavu může dobře posoudit, která vyšetření jsou případně nutná. Ohledně léků "na únavu" - bohužel žádné takové cílené nejsou, případná léčbě se odvíjí od příčiny stavu. Doporučuji tedy koordinovat další postup s Vaším praktickým lékařem, postupně (!) začít znovu sportovat - i přes pocit únavy, pokud nezačnete hned na plno, nemějte obavy z "reaktivace" infekce, naopak si myslím, že vzhledem k tomu, že jste sportovec, tělo se Vám odvděčí zlepšením celkového stavu (m. j. hlavně psychického) po návratu k Vašim oblíbeným aktivitám. Uvidíte, že to půjde. A, ačkoliv si uvědomuji, že se to snadno řekne a hůř udělá, přestaňte shánět a číst informace o komplikacích mononukleózy, to samo o sobě k uzdravení nepomůže a zbytečně Vás to zneklidní. Jsem si jist, že se Váš stav brzy zlepší.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: