Mononukleóza ano/ne

Dobrý večer,již téměř dva měsíce se potýkám stále s nějakou virozou..Začalo to teplotami okolo 37,5 a CRP kolem 20...Po týdnu CRP 66 a teploty 38. DOstal jsem na přeléčení ATB Duomox 1000.. Po přeléčení CRP 9. ZA několik dní opět nárůst a opakovaně vždy až doposud 20-30 ,sedimentace opakovaně 13 /35. Teploty k večeru při nějaké fyzické námaze..byť jen procházka se psem 37,1 - 37,2...V klidu rychle klesne.. Byl jsem na kolonoskopii,RTG plic,krev na chlamydie,borelie,na urologii,ORL,imunologii...A na imunologii mi akorát předali výsledky. : Mononukleoza : EBV-VCA IgM 10 .. ref mez 0-30 , EBV -VCA IgG 442 ...ref mez 0-20 ,EBV -EA IgG 5 ...ref mez 0-40 , EBV-EBNA IgG 250 ...ref meze 0-5 .....Hodnoty se mi zdají opravdu velké...Je možné že jsem měsíc zpátky právě mononukleozu prodělal,nebo ji stále mám ??? Ještě mi zjistili zvýšené alergeny,ale pochybuji že alergeny zvyšují teplotu,FW,CRP. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petře. Hodnoty, které uvádíte, jsou pozitivní, ale co se týká infekce, můžete být klidný. Pozitivita IgG protilátek a negativita IgM u většiny virových nemocí (tedy i u mononukleózy) znamená, že pacient má pouze takzvané anamnestické hladiny. Čili je to jen známka toho, že jste se někdy v minulosti (to už se nedá určit kdy) s virem RBV setkal. Pokud máte 2 měsíce potíže a protilátky jsou pozitivní jen v IgG, jistě tyto potíže mononukleóza nezpůsobuje. Můžete mít jen nedoléčenou jinou virovou infekci. Byl jste vyšetřen poměrně pečlivě a výsledky jsou normální. Bude tedy nejlepší, když dodržíte dostatečně dlouhou rekonvalescenční dobu, odpočívejte, omezte fyzickou námahu a nechoďte do práce. Alespoň 2 týdny. Mimochodem sedimentace 13/35 není nijak dramaticky vysoká, může odpovídat proběhlému virovému infektu. Stejně tak teploty 37,1-37,2 ve večerních hodinách nejsou nijak neobvyklé, denní kolísání teploty od nejnižších ranních po vyšší hodnoty večer je zcela normální. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x