Mononukleóza- slabé příznaky

Dobrý den, mé sestře nedávno stanovili, že prodělala mononukleózu a i zjištěné problémy s jaterními enzymy. Asi dva týdny zpátky jsem onemocněla, bolelo mě v krku a asi týden a půl jsem pociťovala velkou únavu. Šla jsem ke svému lékaři, řekl mi že mononukleózou netrpím, jelikož nemám jiné příznaky a že krevní testy by byly zbytečné, jelikož, i kdyby se našly protilátky proti EB viru, mohla jsem je je mít již dříve. Nevím, co mám teď dělat. Mohla jsem ji přece jenom prodělat tak, že by se to nějak mohlo odrazit na mém zdraví? Mám si přeci jenom vyžádat krevní testy a co přesně mi mohou ukázat (co bude pro mě teď znamenat, pokud se protilátky ukážou apod.) Mohu normálně sportovat a nedodržovat spec. dietu?? Předem děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Provedení krevních testů záleží na klinickém obraze. Pokud máte horečku nebo bolesti v krku, bylo by vhodné provedení základního vyšetření krve včetně testů na mononukleózu. Doporučuji do výsledků testů držet volnou jaterní dietu, hlavně konzumaci alkoholu, a omezit fyzickou aktivitu.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sádlo je (opět) zdravé
Články: Sádlo je (opět) zdravé
Není to poprvé, kdy vědci...
Polovina dospělých kuřáků má akné
Články: Polovina dospělých kuřáků má akné
Kromě nepěkně tmavé barvy a...
 Mají vysocí rodiče vždy vysoké děti?
Články: Mají vysocí rodiče vždy vysoké děti?
Mnohé rodiče zajímá, jak...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: