Morphin a spo2

Příbuzný po aspiraci tekutiny s nadměrnou tvorbou hlenu na ARO měl SPO2 mezi 97 a 100%. Nyní dostává proti bolesti Morphin 2 ml/hod a SPO2 kleslo na 82 až 92%, zobrazená křivka dříve pravidelná je nyní velmi nepravidelná a kolísavá stejně jako vlastní dýchání. Je možné, že Morphin takto ovlivnit saturaci? Lze v takovém případě Morphin nahradit něčím jiným? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Jestli je u Vašeho příbuzného indikovaný morfin a nebo jej lze nahradit jiným lékem bohužel nemá jednoznačnou odpověď. Jisté je, že může ovlivnit díky útlumu dechového centra kvalitu dýchání. Nicméně rychlost 2 ml/hod nevypovídá nic o skutečné koncentraci ( mg ), roli zde hraje dále věk pacienta, jeho hmotnost, celková kondice, zajištění dýchacích cest a možnost péče o ně atd. A velmi podstatná otázka je i to, proč k té aspiraci došlo - jestli to byla náhoda, neurologická příhoda či něco jiného. Nicméně věřím, že personál na příslušném odd ARO je plně kvalifikovaný a dělá pro vašeho příbuzného jen to nejlepší.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: