Motani hlavy

Dobry den, chtela bych se poradit ohledne sve matky, ktera si stezuje uz pres rok na motani v hlave, zavrate, brneni rukou, noh i hlavy a jazyka nebo konecky prstu. Byva ji casto spatne od zaludku. Rika, ze ma obac pocit, ze ji tlaci u srdce. Kdyz chodi nekam pesky tak je udychana. Ma tyto stavy casto, byla i u lekare, pije magnesko nejake ty sumive tablety ale porad nic. Je 43, casto pije alkohol. Porad se rozciluje. A mela vzdycky nizky tlak. Hlavne by me zajimalo to brneni, protoze se ji stalo, ze ridila a prestala citit ruce, nohy tak mam o ni strach, dekuji za jakoukoliv radu. V.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, potíže které u vaší matky popisujete může všechny způsobit alkohol, ale také sres- psychická nepohoda. První, co bych doporučila je úplná abstinence. Alkohol způsobuje motání hlavy, závratě, také snižuje tlak a poškozuje nervy na končetinách. Nervové poškození na rukou a nohou se nejprve projevuje necitlivostí nebo naopak brněním končetin. Nazývá se polyneuropatie. Pokud je užívání alkoholu dlouhodobé a nadměrné, může způsobit trvalé následky, to znamená, že poškodí nervy končetin natolik, že dojde k různě těžkému trvalému ochrnutí, nejčastěji nohou. V terapii je nutná, jak jsem již uvedla, abstinence a dále se používají vitamíny řady B (B1, B6, B12) u lehkých případů v tabletách a u těžších v injekcích nebo infuzích. Mohou na určitou dobu zlepšit potíže. Rozpustné magnesium není říliš účinné, vhodnější jsou preparáty magnesia v kompaktních nerozpustných tabletách, které jsou však na předpis a může je předepsat jen neurolog. Poškození nervů na končetinách lze velmi dobře prokázat nebo vyloučit pomocí elektromyografického vyšetření, na které odesílá neurolog. Alkohol také dráždí žaludek a může způsobit zánět žaludeční sliznice, ale i vředy. V tomto případě doporučuji vyšetření internistou nebo i obvodní lékař může vážit nutnost provedení gastroskopie- což je vyšetření elastickou hadicí s optikou, kterou lze vidět případné poškození žaludeční sliznice a podle toho zahájit léčbu. Stran tlaku u srdce a zadýchávání bych doporučila vyloučení závažnějších onemocnění plic a srdce. Obvodní lékař na základě vyšetření vaší matky může zvážit provedení Rtg a EKG nebo ji odešle na vyšetření na plicní oddělení a na kardiologii. Budou-li vážnější choroby vyloučeny, lze uvažovat o velmi nízké kondici vaší matky. Nadměrné pití alkoholu a rozčilování se mívá skoro vždy psychickou příčinu. A proto bych zároveň doporučila zvážit psychologické a psychiatrické vyšetření, kde by matce mohli pomoci s alkoholem a dalšími možnými psychickými problémy. přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x