Motání hlavy, bolest hlavy a očí, nespavost, nesoustředěnost

Dobrý den, Vloni v květnu (2014) jsem v nákupním centru pocítil poruchy zraku, vědomí, mžitky až černo před očima, brnění nohou, třes rukou, zrychlené dýchání a tep, studený pot po celém těle. Bylo ten den horko (27°C) a po chvíli sezení na lavičce kde mi začal vadit jakýkoliv zvuk a pach v obchodě jsem se s přítelkyní a půlročním synem vyvrávoral ven. Sedl jsem si do auta s kterým jsem zajel do stínu, nohy jsem si dal na rám dveří a hodně jsem pil. Přítelkyně zatím nakoupila a po půlhodině co se mi udělalo líp jsme vyrazili 40km domu. Váhal jsem jestli si zavolat sanitku protože jsem nikdy nic takového nezažil, ale nakonec to tak nějak přešlo. Sváděl jsem to na vyčerpání a nahromaděnou únavu - podnikal jsem jako automechanik, syn měl půl roku a celkově rok zpátky byl dost chaotický. Při další návštěvě obchodního centra jsem byl překvapen, že jsem to zvládnul. Musel jsem mít na sobě tmavé sluneční brýle. Potíže se však postupem času zhoršovaly a od nespavosti, celodenní únavy, návaly horka, zhoršeného vidění se problémy začly projevovat i bušením srdce, bolesti kolen, mravenčení po těle a nevolností. Problém jsem začal řešit v srpnu hned po návratu z dovolené z Moravy, kde jsem měl problém vydržet v horkých dnech venku, jít do obchodu, v aquaparku jsem 4 hodinový pobyt prospal - měl jsem pocit že se tam udusím a zešílím. Při cestě domů jsem nemohl udržet auto na silnici - silnice se mi začala "hýbat" a nedokázal jsem doostřit oči. Přítelkyně mi dala Kinedryl a koupil jsem si energetický nápoj. Po chvíli to bylo lepší a byl jsem schopen dojet 400km domu v 35°C. Prošel jsem krevní odběr, EKG, Holterovskou monitoraci, rentgen plic a rukou, echografii srdce, sono vnitřních orgánů, oční - vše bez nálezu. Byl jsem tedy odeslán na neurologii kde mi pomocí OMG testu (nevím jestli píšu správně, jednalo se o jehlu zapíchlou ve svalu na palci ruky) a byla mi určena diagnóza Latentní tetanie. I přes zvýšený příjem hořčíku na doporučení paní doktorky a předepsané AD Trittico problémy neustupovaly a spíše se zhoršovaly. Bylo mi doporučeno psychologické a následně psychiatrické vyšetření. Na psychiatrii mi vyřkli diagnózu Panická porucha s agorafóbií, středně těžká deprese, generalizovaná úzkostná porucha. Od října loňského roku na mě psychiatr vyzkoušel 9 druhů AD bez účinku ke zlepšení. Somatické potíže postupně odezněly, ale nespavost, noční můry, časté noční probouzení, nesoustředěnost, problém začít fungovat po probuzení stále trvá. Co mi ale trápí nejvíc je každodenní, celodenní bolest hlavy v oblasti čela a spánků, bolest očí, motání hlavy, nesoustředěnost, rozmazané až dvojité vidění. Obvodní lékař mi znovu nabral kompletní krevní testy, odeslal na rentgen plic, sono vnitřních orgánů, CT vyšetření mozku - vše bez nálezu. Od začátku roku jsem byl nucen si vzít neschopenku, jelikož jsem na dílně nevydržel ani 4 hodiy. S fyzickou aktivitou se bolest hlavy, motání a zhoršené vidění zhoršuje. Obvodní lékař mi napsal Ultracod, které sice na bolest hlavy fungují, ale né úplně. Jiná analgetika volně prodejná která jsem zkoušel nezabíraly vůbec. Rivotril, který mám předepsaný při potížích rovněž na popsané problémy s hlavou a viděním nezabírá. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z vašeho popisu nevyplývá, co je předmětem dotazu. Rozumím tomu, že vás potíže, které popisujete trápí a obtěžují v běžném životě. Váš popis je velmi podrobný, z toho usuzuji, že jste velmi pečlivý a pracovitý člověk. Protože ale netuším, co byste po mně potřeboval, odpovím vám obecně. Dg., které vám byly stanoveny jsou jistě stavy, které člověku zásadním způsobem obtěžují život. Je od vás velmi zodpovědné, že jste po absolvování vyšetření na doporučení obvodního lékaře, navštívil i psychiatra. Nikde jsem nezaznamenala návštěvu psychologa. Proto bych ve vašem případě naléhala na to, abyste se objednal i u něj. Psycholog vám pomůže hledat cestu ke změně. Nastoupit ji sice budete muset vy sám, ale psycholog bude člověk, který vás bude podporovat . Pomůže vám v nesnázích a celkově vás bude "navigovat". Hledejte psychologa, který je vzdělán v systemické psychoterapii, nejlépe kognitivně behaviorální, integrativní nebo orientace na řešení. Zkuste si sehnat knihu Jak překonat panické ataky. Je velmi srozumitelně napsána. A i když tam nebude úplně všechno, co vás osloví, jistě zde najdete odpovědi na vaše otázky. Pevně doufám, že najdete způsoby, jak vaše potíže zmírnit. K tomu vám přeju hodně trpělivosti, laskavosti a vytrvalosti.

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
-15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Tetanie | Od: Martin | 12.12.2016 10:52
Dobrý den,
před rokem jsem řešil podobné
příznaky u mé dcery (8). Na
internetu jsem se dočetl, o
nemoci jménem Tetanie. Spíše
než nemoc je to nevyrovnanost
minerálů v těle. Začali jsme
přidávat ke stravě hořčík a
výsledek se dostavil téměř
okamžitě (cca do týdne). Vřele
doporučuji otestovat (stačí úplně
obyčejné magnesium - ne forte)
Martin
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: