Motání hlavy z brýlí

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 21 let, před třemi lety mi byly předepsány první brýle na dálku 0,3 a 0,45 diop. Nyní mám nové brýle které už mají na obou očích 1,25 dioptrie, na řízení ve tmě jsou určitě lepší, ale při běžném nošení mě z nich bolí hlava. Věřím že to může být jen o nezvyku, každopádně lépe se cítím v těch starých slabších brýlích. Proto se chci zeptat, zda-li tyto brýle můžu střídat, jestli si tím nemůžu zrak ještě více zhoršit. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mohu mluvit pouze obecně, protože z dotazu není jasné, zda jste dalekozraká či krátkozraká a jaké byly původní dioptrie (předepisují se 0,25; 0,5; 0,75; 1,0; ...). Vzhledem k diskomfortu ale předpokládám krátkozrakost. V takovém případě je přechodná bolest hlavy možná. Za prvé nejste zvyklá vnímat svět tak ostře a za druhé musíte správnou měrou zapojovat zaostřovací sval, který je oslaben. To je důsledek původně slabých brýlí a eventuálně také jejich nenošením do blízka. Pokud se jedná jen o zmíněné příčny, tak ve Vašem věku by jste si do měsíce měla na nové brýle zvyknout a obtíže odeznít. Střídáním brýlí si oči nemůžete poškodit a na případné zhoršování dioptrické vady to nemá vůbec vliv. V případě, že by oi po dvou měsících přetrvávaly bolesti hlavy, tak je na místě překontrolovat dioptrie, zda na Vás nejsou příliš silné.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: