Motání, tlak, bolest hlavy a závratě

Dobrý den, před nedávnem mi diagnostikovaly roztroušenou sklerózu, která se projevila zánětem zrakového nervu. Na léčbu mi nasadili kortikoidy, které jsem dostávala nejdříve v kapačkách a poté ve formě prášků (Prednison). Léčba trvala asi měsíc. Při léčbě mi nebylo dobře od hlavy - motání, tlak, bolest hlavy a závratě, rychlý tlukot srdce, velký únava. Po dobrání léku se to zlepšilo, ale úplně dobré to ještě není. Některé potíže přetrvávají včetně nevolnosti a nespavosti. Nadále beru vitamín Neuromultivit a chtěla bych se zeptat jestli to může být způsobeno tím? Další léky, které beru jsou na vysoký tlak-kombinace Tritace+Amlodipin a antikoncepci. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

MIá Zuzano. Kortikoidy způsobují mnohdy dramatické vedlejší účinky. Je třeba, abyste komunikovala s Vaším lékařem a ten by Vám měl trpělivě odpovídat na Vaše dotazy .Měla byste mít možnost kdykoliv konzultovat s Vaším lékařem vše nepříjemné, co se Vám přihodí. Měl by Vám říci mnohé i o režimu.Pouhé podávání chemie nás neuzdravuje. Léčí komplexní-lidská,trpělivá,celostní medicína.Dodám,že " celostní medicína" není jen mediální pojem z posledních let ale je to něco, co by každý lékař minimálně od středního věku měl ovládat. Pokud takového lékaře nemáte, je naprosto nezbytné,abyste jej hledala.Pokud ano a bojíte se projevit, řekněte mu o Vašem strachu a on Vás může uklidnit tím,že Vám bude vycházet vstříc. Rozhodně si myslím, že byste měla uvažovat o vysazení hormonální antikoncepce. Dvojí hormony( kortikoid + estrogen) jsou velmi problematické. Držím Vám palce. Děkuji. Vám za důvěru. s pozdravem a zamáváním Petr Jugas

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: