Motorický vývoj dítěte

Dobrý den. Mám 10,5 měsíčního syna, který se opožďuje v motorickém vývoji. V 8 měsících byl prohlídnut neurologem a prý je vpořádku, jen líný. Začala jsem s ním cvičit Vojtu. Skutečně se do 14 dnů rozhýbal - začal se přetáčet z bříška na záda, točit se na bříšku dokola a couvat. Začal být občas na bříšku i rád (do té doby tu polohu nesnášel a plakal). Jenže cvičím s ním poctivě dál, ale už se žádná změna nekonala. Dokáže se jen přetáčet (ale sudy neválí), točit se a couvat. Na kolínka se nedostane, když jsem mu zkoušela pomoct, vůbec se mu to nelíbilo. Jinak si myslím, že ostatní vývoj je vpořádku. Žvatlá, dělá paci, paci, ukáže jak je veliký a přitom říká "tááá", drobné předměty uchopuje mezi palec a ukazováček. Začínám z toho být dost nešťastná, starší dcera už dokonce sama chodila a on jen leží, max. někam zacouvá. Všichni mi říkají, že je prostě pohodář a nikam lézt zatím nepotřebuje. Opravdu je to možné? Nenapadá vás nějaká věc, jak syna trošku postrčit? Na rehabilitace bohužel chodíme tak co 14 dní, i 3 týdny (jsou tam 2 rehabilitační sestřičky a mají plno). Děkuji vám mnohokrát za jakýkoli podnět.

Odpověď odborníka:

Dle popisu se opravdu asi jedná o normální vývoj a syn potřebuje cílenější motivaci, což není snadné. Rehabilitace to za Vás bohužel také neudělá. Je to o neustálém podbízení motivujících předmětů a činností, které ho baví. Musí mu být, chcete li ho opravdu posunout rychleji ve vývoji, stále něco stavět do nedaleké vzdálenosti, tak aby se musel snažit se k předmětu dostat aktivně. Je jedno, zda hračku, jídlo či dudlík. Musí ho to však zrovna teď zajímat, nesmí to být příliš nedosažitelné. Musí to být spíše jako hra. Snadné to není, mohu však z mnoha příkladů úspěšných matek potvrdit, že to lze. Pokud se Vám však vývoje přece jen nebude zdát, nebude reagovat na nic z toho, co předpokládáte, že by mělo motivovat k pohybu nebo bude chtít a nepůjde mu to, pak nezbývá než se opět spojit s neurologem a překontrolovat vývoj a reflexy.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: