Moučnivka

Dobrý den,před čtyřmi týdny byl můj syn na očkování,varicela,morbili...je mu 15 měsíců od té doby máme problémy,po očkování chytil lehčí virozu,měl dva dny 37-38 teploty,a do toho chytil moučnivku,se kterou bojujem do teď,jsem už bezradná,dostali jsme z lékárny Nistatin,ten zabral,po dobrání moučnivka zpět,šla jsem si pro něj znova,zase zabral a po moučnivka zase zpět,do třetice už nezabral,dávala jsem synovi i homeopatika a nic,dávám mu multivit.sanostol a imunoglukan,byli jsme na odběrech kde měl úbytek bílých krvinek,po dvou dnech už byl odběr zcela v pořádku,dělali nám i různé testy na imunitu vše v pořádku,flašku na pití i hračky pořád převařuji,už nevím co víc,malému lezou zuby takže do pusinky si sahá pořád,chtěla jsem po lékařce už nějaká antimikotika,řekla že se na to nic nedává,vyzvedla jsem si infecto soor z Německa a má to snad ještě horší, má to v krku, na hlasivkách i patře,jsem z toho opravdu nešťastná,už nevím co dělat nedávám mu už žádné sladké potraviny ani jogurty,bojím se i ovoce všeho,prosím poraďte.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Markéto. Otázka je, zda synovi moučnivka dělá někajé potíže, nebo ne. S očkováním ani s následnou virózou soor zřejmě nesouvisí. Imunologická vyšetření proběhla a jsou v pořádku, čili opakovaný výskyt může souviset s nějakou lokální změnou mikroflóry v dutině ústní, jako jsou například právě rostoucí zuby. Mykotické postižení hlasivek je u dítěte netypické a při běžném vyšetření krku se nedá poznat, takže předpokládám, že byl syn vyšetřen ORL specialistou? Rozšíření mykózy dál než do dutiny ústní, např. na hlasivky nebo do jícnu je třeba léčit celkovými antimykotiky. Ale pokud je soor lokalizován jen do dutiny ústní a syn nemá žádné potíže, čili netrpí nechutenstvím, bolestmi nebo obdobně, pak bude příčina jak jsem uvedla výše. Zkuste probiotika, ale dietní omezení bych nezaváděla, nejsou k ničemu. Nystatinovou suspenzi můžete používat dále. Ale s prořezáním zoubků potíže pravděpodobně ustoupí. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: