Mozkové aneurysma a nekontrastní mr

Dobrý den, měl jsem některé neurologické problémy - velmi nespecifické a různorodé, které se mi v některých obdobích na pár měsíců vrací. Byl jsem vyšetřován řadou způsobů - od EEG, EMG, EvP, až po magentickou rezonanci (vše OK, až na jemné "fousky" způsobené asi prý ADHD). Můj dotaz zní, pokud bych měl mozkové aneurysma, bylo by možné ho rozpoznat NEKONSTRASTNÍ (tj. bez krev-zvýrazňujícího barviva) magnetickou rezonancí. Kolik % aneurysmat "normal MRi" odhalí. Předem moc děkuji za odpověď, Tomi P. (PS: vím, že bych si to mohl vyhledat v literatuře sám. Taky jsem se o to pokusil, nicméně závěry byly poměrně nekonzistentní.. Proto mě velmi zajímá Váš názor)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, běžná MR mozku aneurysma, pokud není extrémně veliké, neprokáže. Nejlepším vyšetřením je digitální subtrakční angiografie. Aneurysma se většinou ale projevuje náhle, mozkovým krvácením, což je urgentní, život ohrožující stav. Máte-li tedy, jak uvádíte, velmi nespecifické a různorodé potíže, trvající několik měsíců, není důvod, proč zvažovat jako příčinu mozkové aneurysma.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: