Mozkové komory

Dobrý den, moc prosím o vysvětlení mého problému. Včera jsem byla na ultrazvuku ve 20TT a z výsledku jsem hrozně vystrašená. Paní doktorka řekla, že miminko (je to chlapec) nemá úplně v pořádku mozkovou komoru. Ve zprávě mám napsáno "Vp 9,0 mm" a potom ještě větší poznámku "Zadní roh postranní mozkové komory 9,5 mm bilat.". Nechtěla nám toho moc říct, prý aby nás neplašila, ale ta nevědomost je, myslím si, stejně hrozná. Řekla jen, že je to ještě norma (ta je prý do 10mm), ale je to už u hranice, tak musíme jít za 4 týdny na kontrolní ultrazvuk. Můžete mi prosím vysvětlit, jak moc je tento nález vážný? Na jednu stranu se utěšuju, že i když je to u hranice, tak je to přece ještě pořád v normě, ale prostě se moc bojím, že bude dítě postižené. V 17TT jsem byla na amniocentéze kvůli pozizivnímu Tripple testu a výsledky byly v pořádku, stejně jako ultrazvuk, který dr. dělala. Můžete mi poradit? Jak moc by bylo dítě postižené? Ultrazvuk až za 4 týdny se mi zdá pozdě, protože pokud by mělo být dítě tak vážně postižené (říkám si, že přece mozek je nejdůležitější!!!), nezvládla bych tu péči a raději bych šla na potrat, který ale po 24TT není už možný. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kamilo! U dětí se dělá během těhotenství řada tesů, které mají vytipovat a zachytit postižené děti. Tyto testy jsou takřka bez výjimky velmi stresující pro matky. Jediná rada zní : věřte sobě, otci dítěte a i dítěti samotnému! Procento postižených dětí je minimální. Ve Vašem případě navíc ani nebyla překročena stanovená norma. Pokuste se proto 4 týdny vydržet v klidu. Nic se neděje.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
paní Kamile | Od: Petras | 10.12.2013 16:22
Kamilo, zdravím. Mohu se, prosím, zeptat, jak Vám to tehdy dopadlo? Počítám, že určitě dobře. Děkuji Vám. Petra
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: