Možná fimóza ?

Dobrý večer, mám 8 měsíčního syna. Zhruba před měsícem jsme byli na vyšetření varlátek, kde nám pan doktor zcela přetáhl předkožku a aplikoval Bepanthen s tím, že v přetahování máme pokračovat i doma. Do té doby jsem přetahovala na radu pediatričky pouze velice zlehka a žalud zůstával zakrytý. Ve zprávě lékař uvedl, že je přítomna konglutinace. Na radu jsem v úplném přetahování pokračovala a asi za dva dny jsem si všimla,že má syn po přetažení krvavou předkožku. Aplikovala jsem bepanthen po vzoru lékaře. Nyní jsem zkoušela přetáhnout a předkožka tvoří jakýsi komínek a žalud zůstává pod ním. Má otázka zní zda jsem mohla synovi jedním tím ,,krvavým\'\' přetažením způsobit jizvovou fimózu. Vím,že je ještě malý na řešení,ale zároveň vím, že tento typ fimózy se řeší pouze operativně. Velice děkuji za odpověď, přeji krásný večer a spoustu neproblémových pacientů

Odpověď odborníka:

Dobrý den Ivo. V 8 měsících je ještě brzo na to, aby šla předkožka přetahovat hladce. Přirozený vývoj je takový, že uplné přetažení předkožky za žalud je možné asi jen u 50 % chlapců po prvním roce a cca u 80 % chlapců po druhém roce věku. Vývoj uvolňování předkožky je přirozený a v 8 měsících věku bych se tedy ještě vyvaroval násilnému přetahování předkožky, neboť může docházet k drobným prasklinkám a vývoji jizevnaté fimózy.Většinou se doporučuje léčba nekomplikované fimózy až po 2. roce věku dítěte. Lok. léčba kortikoidovou mastí má poměrně dobré výsledky, v případě jizevnaté fimózy je pak na řadě chirurgické řešení, tedy obřízka. V případě jakýchkoliv obtíží, zarudnutí či opak. krvácení doporučuji vyšetření dětským urologem. LM

MUDr. Ladislav Mašek
MUDr. Ladislav Mašek

Specializace: Urologie
Pracoviště: Urologie Ukrajinská, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: