Možná infekce hpv v těhotenstvi

Dobrý den, potřebovala bych zodpovědět pár dotazů ohledně rakoviny děložního čípku. Zhruba před dvěma měsíci jsem se dozvěděla, že má partner milenku (24 let). Tato žena v minulosti prodělala rakovinu související s ženskými orgány (přítel přesněji neví), která údajně zapříčinila možnou neplodnost na 90%, nebo variantu umělého oplodnění. A jelikož je předpokládám infekce hpv jedna z nějčastějších forem těchto rakovin, napadla mne tato možnost. Přítel s ní měl nechráněný opakovaný styk. A poté i styk se mnou (nechráněný, opakovaný). Aktuálně jsem kojící matka a navíc jsem zjistila druhé těhotenství (cca 9. týden). Bývalé milence se nyní údajně rakovina vrátila a prý podstoupí koncem roku nějaké léčení (ne přímo ozařování, nějakou neinvazivní lehčí formu). Můj dotaz tedy zní, je nějaká pravděpodobnost podle výše uvedených indicií, že se jedná o tento typ rakoviny? Pokud ano, je 100% partner přenašečem? A na kolik procent mohu být pravděpodobně nakažená po opakovaném styku bez kondomu? Mám se nechat někde speciálně testovat já nebo to ukáží testy krve a moči, které aktuálně v těhotenství podstupuji (jak u gynekologa, tak v gennetu)? Má se nechat někde testovat partner? Nebo lze ho nějak přeléčit? A má cenu od této doby používat kondom, nebo je to již po x-stycích jedno? Případně je nějaká inkubační doba, kdy je vir infekční a po které již můžeme zase pohlavně normálně fungovat? A v neposlední řadě mne zajímá možný vliv na těhotenství? (předpokládám, že očkování nepřichází v úvahu) Předem děkuji za brzkou odpověď.

Odpověď odborníka:

Rakovina je široký pojen a podle vašeho popisu se nedá nic vyvodit dále rakovina není sexuálně přenosná v graviditě se vyšetření na HPV neprovádí protože promořenost populace evropských žen je dnes cca 80% (tzv. celoživotní prevalence HPV infekce). Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x